Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
11. května 2024 v 15:00
Čas čtení 2:32

V Česku s neplodností bojuje každý pátý pár. Existují řešení, přečti si tyto důležité rady

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku s neplodností bojuje každý pátý pár. Existují řešení, přečti si tyto důležité rady
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions/volně k užití

Každý pátý pár se setkal s problémem počít dítě přirozenou cestou, vychází z dat celostátního průzkumu veřejného mínění pro kliniku umělého oplodnění Prague Fertility Centre z roku 2023.

Přestože společnost na ženy tlačí, aby měly děti, pohled na umělé oplodnění stále doprovází stigma. Páry se při podstoupení procesu setkávají s poznámkami jako „Nechte to na přírodě, ono to vyjde“, „Odjeďte na dovolenou a otěhotníš“ či „Hlavně se uvolni a nemysli na to“. Problémy s neplodností jsou přitom rok od roku častější a podpora okolí je jedním z důležitých aspektů vedoucích ke správnému nastavení mysli.

„Celý proces je vlastně o neustálém čekání – na konzultaci, na menstruaci, na ovulaci, na zákrok, na pozitivní těhotenský test. To se na psychice podepíše,“ sděluje fertility koučka spolupracující s klinikou Prague Fertility Centre Markéta Srchová, která se v rámci své práce soustředí na psychickou pohodu i zdravý životní styl obou v páru.
 

„Důležité je udržovat si po celou dobu v páru psychickou pohodu.“

„Často se v souvislosti s neplodností hovoří jen o ženách, vždy se však jedná o léčbu páru, nikoliv jednotlivce,“ dodává.

Jak je to s umělým oplodněním?

Umělé oplodnění funguje tak, že je vajíčko v laboratoři oplodněno spermií, čímž vzniká embryo. To se po pěti až šesti dnech v inkubátoru, který simuluje přirozené prostředí, přenese do dělohy matky. Na těhotenském testu se po úspěšném pokusu objeví dvě čárky po 14 dnech.

„Léčba neplodnosti vyžaduje čas, energii, a když budeme upřímní – HOOODNĚ peněz a trpělivosti,“ píše Gabriela Černá, která na Instagramu informuje o své několikaleté cestě umělého oplodnění a snaží se okolo tématu bourat tabu.

23. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:00 Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá?

U muže není věk při umělém oplodnění určující, spermie může své partnerce poskytnout kdykoliv. U žen je to ale jinak, věková hranice je pro ně 49 let. Pozitivní zprávou je, že na léčbu přispěje v rámci čtyř cyklů umělého oplodnění nebo do 40 let ženy zdravotní pojišťovna.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Gabriela Černá (@ivf_by_gabi)

Zmrazení spermatu a vajíček

Umělé oplodnění může dle české legislativy podstoupit pouze heterosexuální pár. Jako prevence problémů s početím dítěte se nabízí metoda zmrazení genetického materiálu, kterou už může jak muž, tak žena podstoupit samostatně.

Zmrazení vajíček může ženám, které ve svém ideálním reprodukčním věku – mezi 25 a 35 lety – dítě nechtějí, ulevit od nátlaku okolí. Přestože je totiž neplodnost často zapříčiněna genetikou nebo životním stylem, jedním z hlavních faktorů je stále i věk ženy. Podle Statisty se věk prvorodiček v Česku mezi lety 2000 a 2022 zvýšil ze 24,9 na 28,8 roku.

Čas člověk nezastaví, ale může se na těhotenství připravit. „Chtěla jsem se vyhnout situaci, že se pro rodičovství rozhodnu v pozdějším věku, když už ale bude pozdě,“ říká Valerie Sobková, která zákrok podstoupila, protože se chce nyní soustředit na svou profesní cestu lékařky.

„Tento postup mi přináší jistotu, že genetický materiál pro budoucí mateřství mám uložený,“ sděluje Sobková a zmiňuje, že ji zaráží, jak málo se o této metodě ví. Chápe ji totiž jako skvělou prevenci.

Celý proces zmrazení vajíček trvá zhruba měsíc. Žena na klinice absolvuje vstupní konzultaci a různá vyšetření, která povedou k hormonální stimulaci, díky níž dozraje větší počet vajíček. Ta se provádí aplikováním injekcí po dobu 10 až 12 dnů. K odběru genetického materiálu dochází v krátké celkové anestezii a přibližně po dvou hodinách může jít žena domů. Vajíčka jsou uchovaná v –196 stupních Celsia.

„Určitě bych doporučila dbát na klidový režim před, během i po zákroku,“ dodává Sobková. Celý proces vyjde na přibližně 40 tisíc korun, a přestože nezaručuje, že žena v budoucnu otěhotní, pravděpodobnost na potomka několikrát zvyšuje.

Podpora je důležitá

Důležité je si uvědomit, že projít jakoukoliv léčbou neplodnosti či preventivním zamrazením vajíček nebo spermií není nic ostudného. Pokud se ve tvém okolí někdo s takovým problémem potýká, buď empatický*empatická. Někdy stačí jen říct „Je mi líto, že musíte procházet tak dlouhou a těžkou cestou“ či se zeptat na to, jak to snáší, a ujistit je, že tu pro ně jste.

„Důležité je si po celou dobu udržovat v páru psychickou pohodu,“ dodává na konec fertility koučka Srchová.

Zpět
Sdílet
Diskuse