Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
6. června 2024 v 17:12
Čas čtení 0:50

Již zítra proběhne Noc kostelů. Přinášíme tipy na nejlepší výlety

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Již zítra proběhne Noc kostelů. Přinášíme tipy na nejlepší výlety
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)

V pátek 7. června proběhne další ročník celorepublikové akce Noc kostelů. Zapojí se do ní letos 1841 kostelů a modliteben. Letošním tématem je srdce.

Akce návštěvníkům poskytuje možnost podívat se do míst, která jsou běžně přístupná jen při konání bohoslužeb nebo pro veřejnost nejsou otevřena vůbec, jako jsou například věže či sakristie.

6. června 2024 v 10:26 Čas čtení 0:44 Ohřívání planety pokračuje. Květen zbořil historický rekord Ohřívání planety pokračuje. Květen zbořil historický rekord

Zájemci si mohou stáhnout aplikaci Noc kostelů, která poskytuje informace zejména o zapojených kostelích a jejich programech. Dle GPS polohy uživatele aplikace ukazuje nabídku programu v nejbližších objektech. Lze také v přehledu zapojených míst listovat a hledat podle okresu či kraje.

Kam vyrazit v Praze

V Praze se veřejnosti mimořádně otevře kaple Panny Marie Staroměstské radnice, odkud lze nahlédnout do mechanismu staroměstského orloje. Zajímavou zastávkou také může být kaple Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, prostory na Vyšehradě nebo katedrála svatého Víta.

Kam vyrazit v Brně

Pestrý program nabídne brněnská diecéze, kde kromě duchovních zastavení proběhnou také hudební, tvořivé a dětské programy, workshopy, prohlídky a podobně. Ve starobrněnské bazilice zazní v rámci výročí Dvořák 120 let známá skladba Antonína Dvořáka Largo. Návštěvníci se také mohou těšit na netradiční bohoslužbu Karel Kryl – Děkujeme v Betlémském kostele.

„Noc kostelů je příležitostí otevřít svá srdce, zpřístupnit je, možná je dokonce vylít a nechat proměnit. Bez ohledu na to, jak to s vírou máme a zda patříme do nějaké konkrétní tradice. Kostely budou pro každého otevřeny,“ říká farářka Markéta Slámová.

Všechny zapojené kostely a kompletní program události najdete na webu.
Domů
Sdílet
Diskuse