Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
12. června 2024 v 6:55
Čas čtení 1:46

Od těchto společností si peníze nepůjčuj, radí odborníci. Úrok může být až 700 procent ročně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Od těchto společností si peníze nepůjčuj, radí odborníci. Úrok může být až 700 procent ročně
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Lidé se čím dát tím více zadlužují přímo ve chvíli nákupu. Organizace Člověk v tísni vypracovala nový Index odpovědného úvěrování, ve kterém se zaměřuje na takzvané odložené platby.

Roste počet lidí, kteří se obrací na finanční arbitra se žádostí o přezkoumání podmínek, za kterých uzavřeli půjčku. Mnohdy se totiž ukáže, že je předražená, nebo že u ní poskytovatel neposoudil schopnost žadatele splácet.

11. června 2024 v 10:10 Čas čtení 0:33 Do Evropy přichází tropické dny. Teplota může dosáhnout až 45 stupňů Celsia Do Evropy přichází tropické dny. Teplota může dosáhnout až 45 stupňů Celsia

 Mezi nejlepší poskytovatele půjček patří Airbank, Česká spořitelna, Home Credit, Reiffeisenbank nebo ČSOB, nejhůře se umístily Rerum Finance, SOSCredit, Movinero, Ofin.cz a na posledním místě Půjčka 7. Celý žebříček najdeš zde. Obsahuje také informace o jednotlivých společnostech včetně toho, co je na nich špatně.

„Vůbec nejhůře vychází Půjčka7 od firmy Kontext Trade International, kde kombinace poplatku a úrokové sazby odpovídá efektivní úrokové sazbě asi 700 procent ročně. V praxi to znamená, že domácnost, která si u této společnosti půjčí 20 000 korun, za měsíc při jejich vrácení zaplatí o zhruba 12 000 více,“ uvedl analytik a jeden z autorů Indexu David Borges.

„Tradičně dobře se v Indexu umístily banky. Nejčastějším prohřeškem u nich nebývá přemrštěná cena půjčky, ale spíše chybějící či nepřehledné informace. Situace se ale zlepšuje. Banky dodaly na weby vzory smluv, zpřesňují rady pro lidi v nesnázích a vesměs prověřují schopnost lidí splácet,“ dodává.

Nejdostupnější půjčkou zůstává bankovní kontokorent, za který banky obvykle žádají roční úrok kolem 20 procent. Ani ten však není bez rizika.  „Kontokorent je zákeřná past zvláště pro mladé, kteří se, dokud nezačnou pořádně vydělávat, stanou vlastně jistými vazaly banky,“ varuje vedoucí dluhového programu Člověka v tísni Daniel Hůle.

11. června 2024 v 11:50 Čas čtení 0:47 Pojišťovna varuje před nebezpečnými podvodníky, nově využívají aplikaci WhatsApp Pojišťovna varuje před nebezpečnými podvodníky, nově využívají aplikaci WhatsApp

 Největší riziko nastává při splácení půjčky z kreditní karty. V tu chvíli totiž stačí hradit jen takzvanou minimální splátku, která obvykle představuje jen tři až pět procent. „Potíž je v tom, že při využití těchto minimálních splátek dochází jen k velmi pomalé úhradě původního dluhu, protože mezitím nabíhají nové úroky a poplatky. Lidé jsou tak často překvapeni, že po mnoha měsících splácení jsou s úhradou dluhu téměř na začátku,“ podotýká David Borges.

Pokud úroková sazba půjčky převýší cca 60 procent ročně, je dle českých soudů v rozporu s dobrými mravy a je tudíž neplatná. V takovém případě jsou klienti povinni vrátit pouze vypůjčenou částku.

„V současné době řešíme stovky podobných případů, kdy věřitelé z řad nebankovních společností lidem někdy i vrací peníze splacené nad rámec výše původní půjčky,“ upřesňuje Hůle a doporučuje lidem, kterým jsou účtovány vysoké úroky, aby se obrátili na help linku Člověka v tísni na čísle 770 600 800.

10. června 2024 v 8:10 Čas čtení 5:54 Kauce za byt nesmí být vyšší než tři nájmy. Poradíme ti také, jak se bránit, když ti kauci nechtějí vrátit Kauce za byt nesmí být vyšší než tři nájmy. Poradíme ti také, jak se bránit, když ti kauci nechtějí vrátit

Někteří poskytovatelé se snaží maskovat vysoké úrokové sazby tím, že na webových stránkách uvádějí měsíční, nebo dokonce denní úrok místo ročního. Společnosti občas také účtují nízký nebo žádný úrok, ale zahrnují do splátek úvěru vysoké poplatky.

Domů
Sdílet
Diskuse