Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
11. června 2024 v 11:50
Čas čtení 0:47

Pojišťovna varuje před nebezpečnými podvodníky, nově využívají aplikaci WhatsApp

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pojišťovna varuje před nebezpečnými podvodníky, nově využívají aplikaci WhatsApp
Zdroj: Pexels/na voľné použitie

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) varuje před další vlnou podvodných zpráv, kvůli kterým můžeš přijít o peníze.

Rozesílají se na mobilní telefony přímo s odkazem na fiktivní web, kde se zájemce má registrovat pro získání finanční odměny. Pojišťovna upozorňuje na to, aby klienti do odkazů rozesílaných touto formou své osobní ani bankovní údaje nevyplňovali.

10. června 2024 v 11:00 Čas čtení 3:02 PŘEHLED: Seznam se s novými europoslanci a europoslankyněmi PŘEHLED: Seznam se s novými europoslanci a europoslankyněmi

Podvodníci pracují i s infomační telefonní linkou, která se nápadně podobá té oficiální. VZP však žádné takové zprávy nerozesílá a data od svých klientů touto formou nezískává.

„Podvodníci tentokrát využívají také aplikaci WhatsApp, odesílatelem je zde fiktivní zaměstnanec VZP. Spolu s profilovým obrázkem, který je stažen z našich oficiálních materiálů, a uvedenou telefonní linkou, která se nápadně podobá té skutečné, jde o velmi sofistikovaný podvod,“ varuje šéf bezpečnostního úseku VZP ČR Jan Svoboda.

Falešné zprávy dle něj odkazují na blíže nespecifikovaný zisk či vratku ze zdravotního pojištění. Po přihlášení do fiktivního webu se klient dostane na stránky, které nápadně připomínají ty, co patří VZP ČR.

11. června 2024 v 8:30 Čas čtení 8:53 Déčka nejsou velká prsa a málokdo má 75B. „Díky padnoucí podprsence se vám bude lépe dýchat i žít,“ radí braexpertka Déčka nejsou velká prsa a málokdo má 75B. „Díky padnoucí podprsence se vám bude lépe dýchat i žít,“ radí braexpertka

 „Vyplněním údajů se vystavujete vysokému riziku, že budou údaje zneužity k odčerpání prostředků z vašeho účtu. Jediným správným postupem je takové zprávy zcela ignorovat a odesílatele klidně zablokovat. Pokud máte jakoukoli pochybnost, obraťte se na VZP a věc prověřte,“ doplňuje Svoboda.

Oficiální telefonní linka VZP ČR je 952 222 222, obrátit se také lze na e-mail [email protected].

Domů
Sdílet
Diskuse