Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová
23. června 2024 v 17:28
Čas čtení 0:53

Počet případů „horečky lámající kosti“ v Evropě rychle roste. Přenáší ji zvláštní druh komára

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Co se děje: V posledních dvou letech v Evropě prudce vzrostl počet případů závažné horečky dengue.

  • Podle zveřejněné zprávy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se v Evropě v posledních letech zvyšuje výskyt horečky dengue.
  • Nemoc přenášejí především komáři z jihovýchodní Asie v důsledku změn klimatu. Oteplování pro ně vytváří příznivější podmínky.
  • Exotický druh komára se nyní vyskytuje ve 13 různých zemích Evropy. Patří mezi ně například Řecko, Španělsko, Itálie a Francie.
23. června 2024 v 8:00 Čas čtení 8:09 Dominika jako úklidová influencerka dobyla Anglii. Na Instagramu má přes milion sledujících: „Sleduje mě máma Rihanny“ Dominika jako úklidová influencerka dobyla Anglii. Na Instagramu má přes milion sledujících: „Sleduje mě máma Rihanny“

Proč je to důležité: Globální oteplování s sebou přináší mnoho vedlejších účinků a rizik. Mezi ně patří i migrace invazního exotického hmyzu do dříve neobydlených zemí. Zpráva může být důležitá i pro turisty, kteří v letní sezóně hojně navštěvují místa výskytu nemocí. Větší informovanost může lidem pomoci přijmout ochranná opatření.

Citace: „Osobní ochranná opatření v kombinaci s opatřeními na kontrolu vektorů, včasným odhalením případů, včasným dohledem, dalším výzkumem a osvětovou činností jsou nejdůležitější v těch oblastech Evropy, které jsou nejvíce ohroženy,“ uvedla ředitelka ECDC Andrea Ammon.

Širší souvislosti: V letech 2010 až 2021 bylo v Evropě hlášeno pouze 73 případů horečky dengue, v posledních dvou letech se jejich počet zdvojnásobil na 130 případů.

Horečka dengue je také známá jako horečka lámající kosti. Projevuje se náhlým zvýšením teploty, silnou bolestí hlavy, slabostí, bolestí svalů a kloubů, nevolností a zvracením.

Průběh onemocnění obvykle nepřesahuje deset dní. Zotavení z onemocnění však může trvat i několik týdnů. Na onemocnění neexistuje jiná léčba než dostatečný příjem tekutin a léků proti bolesti.

Domů
Sdílet
Diskuse