Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
26. června 2024 v 8:35
Čas čtení 1:09

Tyto dětské láhve obsahují škodlivé chemické látky, průzkum je našel i v Česku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tyto dětské láhve obsahují škodlivé chemické látky, průzkum je našel i v Česku
Zdroj: Arnika / Propagační materiál

Plastové láhve pro děti, které jsou určené na více použití, obsahují nebezpečné chemické látky, jež při používání unikají.

Vyplývá to z výzkumu McGillovy univerzity v Kanadě, který si nechala vypracovat nizozemská nevládní organizace Tegengif. Na jeho zpracování se podílely organizace z několika evropských států včetně české Arniky.

25. června 2024 v 8:56 Čas čtení 1:00 Julian Assange je na svobodě, bude se moci vrátit do Austrálie Julian Assange je na svobodě,  bude se moci vrátit do Austrálie

Ze 39 typů láhví na vodu výzkum ukázal, že více než polovina z nich pouští do tekutiny uvnitř změkčovadlo diisobutyl-ftalát (DiBP). Tato látka je škodlivá pro reprodukci, vývoj nenarozeného plodu a narušuje endokrinní systém.

Žádná myčka, jen mytí v ruce

„Nechali jsme zkoumat tekutinu z láhve i po několika umytí v myčce. U více než poloviny láhví bylo zjištěno, že se DiBP uvolňuje právě po umytí v myčce. Před mytím tato chemická látka unikala pouze z jedné láhve,“ řekla Annelies den Boer, ředitelka nadace Tegengrif.

Výzkum také zkoumal různé materiály, z nichž byly láhve vyrobeny. DiBP byl nalezen pouze v těch, které byly vyrobeny z plastu PE či PP, nikoliv u těch z PET, tritanu či polykarbonátu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ARNIKA (@arnikaorg)

Neznámé chemikálie

Dalším důležitým zjištěním je fakt, že z tekutiny bylo možné identifikovat jen malou část chemických látek. Zbytek je neznámý, i přestože se výzkumníci snažili látky určit. „Bohužel zákony velmi často nepokrývají celé spektrum nebezpečných látek, které se zejména z plastů uvolňují. Pro mnohé z nich také neexistují žádná data o jejich toxicitě,“ uvedla Karolína Brabcová, odbornice na toxické látky ve spotřebním zboží spolku Arnika.

23. června 2024 v 8:00 Čas čtení 8:09 Dominika jako úklidová influencerka dobyla Anglii. Na Instagramu má přes milion sledujících: „Sleduje mě máma Rihanny“ Dominika jako úklidová influencerka dobyla Anglii. Na Instagramu má přes milion sledujících: „Sleduje mě máma Rihanny“

Používání látky DiBP Evropská unie kvůli škodlivosti již omezila. Žádná ze zkoumaných láhví ale stanovený limit koncentrace látky nepřekročila. Dle legislativy jsou tak všechny tyto láhve bezpečné. „Přítomnost této látky nás i tak znepokojuje,“ pokračovala Boer.

Odborníci z české organizace Arnika doporučují, aby byli lidé s plastovými láhvemi opatrní. Je sice lepší pít z opakovaně použitelné plastové láhve než z té jednorázové, avšak nejlepší je zvolit nerezovou ocel či sklo.

Anketa:
Jakou láhev na pití používáš?
Plastovou.
Nerezovou.
Skleněnou.
Jednorázovou.
Plastovou.
66 %
Nerezovou.
28 %
Skleněnou.
3 %
Jednorázovou.
3 %
Domů
Sdílet
Diskuse