Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
27. června 2024 v 11:13
Čas čtení 1:01

Šest dní pekla! V Pákistánu na následky veder zemřelo už přes 560 lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Šest dní pekla! V Pákistánu na následky veder zemřelo už přes 560 lidí
Zdroj: TASR/AP

Záchranná služba odváží denně do nemocnic desítky lidí.

Výjimkou při práci záchranářů bylo úterý, kdy jich bylo 141. Informaci přineslo BBC. Je ještě příliš brzy na přesné určení příčiny smrti u všech obětí. Podle zpráv však rostoucí počet mrtvých přišel v době, kdy se teploty v Karáčí vyšplhaly ke 49 stupňům.

Civilní nemocnice v Karáčí jen od neděle do středy přijala 267 lidí s úpalem, dvanáct z nich zemřelo. „Mnoho z těch, které jsme viděli, pracovalo venku. Řekli jsme jim, aby se ujistili, že v těchto vysokých teplotách pijí hodně vody a nosí lehké oblečení,“ uvedl pro BBC doktor Imran Sarwar Sheikh, vedoucí oddělení pohotovosti. Ne všichni se však do nemocnice dostali, i proto byla zřízena střediska a tábory, které se snažily veřejnosti pomoci.

27. června 2024 v 7:15 Čas čtení 1:09 Velký přehled cen na koupalištích. Podívej se, kolik zaplatíš ve svém kraji Velký přehled cen na koupalištích. Podívej se, kolik zaplatíš ve svém kraji
27. června 2024 v 8:50 Čas čtení 0:41 Poplatky za televizi a rozhlas se zvýší, rozhodla vláda. Rozšíří se i okruh platících Poplatky za televizi a rozhlas se zvýší, rozhodla vláda. Rozšíří se i okruh platících
27. června 2024 v 8:35 Čas čtení 0:42 „Komunisté chtěli ukázat, čeho všeho jsou schopni.“ Od smrti Milady Horákové uplynulo 74 let „Komunisté chtěli ukázat, čeho všeho jsou schopni.“ Od smrti Milady Horákové uplynulo 74 let

Domácnosti bez elektřiny, a tedy bez klimatizace

Problémy Karáčí s vysokými teplotami ještě zhoršují pravidelné výpadky elektřiny, které odpojují ventilátory a klimatizaci, na něž se mnozí ve vedrech spoléhají. Výpadky nejsou ničím neobvyklým, naopak se jedná o běžnou praxi v celém Pákistánu, protože se elektrárenské společnosti snaží zachovat dodávky.

Karáčí není jedinou částí Pákistánu, která se potýká s problémy. Minulý měsíc byla v provincii Sindh, kde je Karáčí hlavním městem, podle agentury Reuters zaznamenána téměř rekordní teplota 52,2 stupně. Vlnu veder zažívá i hlavní město Indie Nové Dillí.

Dle odborníků jsou podobné extrémní projevy počasí v důsledku změny klimatu stále častější a intenzivnější. Vlna veder se v Karáčí očekává až do příštího týdne, teploty by se však měly postupně snižovat. Pomoct by mohlo i monzunové období, které by mělo přijít dříve a přinést o 60 procent více srážek.

Domů
Sdílet
Diskuse