Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
3. července 2024 v 10:39
Čas čtení 0:39

V Česku se přemnožili komáři, některé druhy mohou být velmi nebezpečné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku se přemnožili komáři, některé druhy mohou být velmi nebezpečné
Zdroj: Wiki Commons/Centers for Disease Control and Prevention's/volně k užití

K létu kromě opalování a grilovaček neodmyslitelně patří i komáři. Vlhké a teplé jaro u nás navíc způsobilo jejich enormní přemnožení.

Hmyz se často zdržuje především u vody a v kempech. Nadbytek jich je momentálně například na Třeboňsku. „Nejhorší situace je kolem Nové řeky. Tam ty trasy jsou opravdu velmi exponované, co se komárů týče,“ uvedla pro Českou televizi starostka Chlumu u Třeboně Jitka Bednářová (Občané pro Chlumecko).

3. července 2024 v 9:22 Čas čtení 0:37 Skandál v Anglii. Dozorkyně si natáčela sex s vězněm, přivydělávala si na OnlyFans Skandál v Anglii. Dozorkyně si natáčela sex s vězněm, přivydělávala si na OnlyFans

Štípnutí komára je většinou neškodné, dojde k zarudnutí a okolí vpichu může nejprve pálit a poté svědit. Tělo se totiž brání látkám, které hmyz do těla během štípnutí vpraví, což vede k lokálnímu zánětu. U nás se nejčastěji vyskytuje komár pisklavý a záplavový. Tyto dva druhy nezpůsobují žádné větší zdravotní komplikace.

Komár pisklavý (Culex pipiens).
Komár pisklavý (Culex pipiens). Zdroj: wkimedia commons/ Fabrizio Montarsi/ volně k použití

Kvůli oteplování planety se však u nás začaly vyskytovat i nebezpečné druhy komárů. Například Aedes albopictus (komár tygrovaný), který se dříve vyskytoval převážně na jihu Evropy, už dorazil i k nám. Přenášet může horečku dengue, virus zika nebo západonilskou horečku.

23. června 2024 v 17:28 Čas čtení 0:53 Počet případů „horečky lámající kosti“ v Evropě rychle roste. Přenáší ji zvláštní druh komára Počet případů „horečky lámající kosti“ v Evropě rychle roste. Přenáší ji zvláštní druh komára
Aedes albopictus.
Aedes albopictus. Zdroj: wikimedia commons/ James Gathany CDC/ volně k použití

Nebezpečné druhy komárů v Evropě:

  • Aedes aegypti (komár tropický),
  • Aedes albopictus (komár tygrovaný),
  • Aedes japonicus,
  • Aedes koreicus,
  • Aedes triseriatus,
  • Anopheles plumbeus,
  • Anopheles labranchiae (anofeles černý),
  • Aedes atropalpus,
  • Anopheles atroparvus.
Domů
Sdílet
Diskuse