Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
27. července 2024 v 8:20
Čas čtení 1:02

Případů žloutenky typu E přibývá. Poradíme ti, jak se jí vyhnout

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Případů žloutenky typu E přibývá. Poradíme ti, jak se jí vyhnout
Zdroj: Freepik/@diana.grytsku/volně k užití

Případů žloutenky typu E přibývá. Chytit ji člověk může ze závadné vody, zkaženého vepřového, špatně připravené zvěřiny ale i mořských plodů.

V loňském roce výrazně vzrostl výskyt žloutenky typu E. Státní zdravotní ústav (SZÚ) zaznamenal v roce 2023 téměř 700 pacientů a pacientek. To je o čtyři sta více než v roce 2022. Ani letos čísla neklesají. V prvním půl roce SZÚ eviduje bezmála čtyři stovky nakažených.

26. července 2024 v 10:23 Čas čtení 0:53 Nevydržel to ani půl roku. Tadeáš "Mawar" Růžička čelí dalšímu stíhání Nevydržel to ani půl roku. Tadeáš "Mawar" Růžička čelí dalšímu stíhání

Kde se můžeš nakazit?

Zatímco dříve byla žloutenka typu E nemocí dominantní hlavně v zemích s nízkými hygienickými standardy, již dávno neplatí, že ji člověk chytí pouze ze špatně umytých rukou nebo kontaminované vody. Hlavními zdroji tohoto onemocnění je v Česku poslední dobou nedostatečně upravená zvěřina nebo infikované vepřové maso. Rizikové jsou ale i krevety nebo mušle.

S tím souvisí i demografie nakažených. Jedná se převážně o muže starší 40 let. To se spojuje s povoláním myslivců, řezníků či veterinářů, kteří mohou být nemoci častěji vystaveni.

Jak nákaze předejít?

Odborníci doporučují obezřetnost při vaření. Na neumytém kuchyňském prkénku po syrovém mase nepřipravuj jiné potraviny. Zeleninu umývej. Maso připravuj minimálně dvacet minut na 71 stupňů Celsia.

mäso, bravčové
Zdroj: Pexels/Lukas

Příznaky

U zdravých jedinců probíhá žloutenka typu E obvykle s nenápadnými příznaky. Typickými příznaky je tmavá moč, bledá stolice, nevolnost, nechutenství, zvýšená teplota, celková slabost či trávicí potíže.

24. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:53 Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun

Zdraví lidé mají většinou poměrně slabý průběh. Riziková je ale žloutenka typu E pro těhotné, lidi po transplantaci orgánu či s autoimunitním onemocněním.

Léčba

Zdraví jedinec při léčbě hepatitidy E stráví asi dva týdny na lůžku na infekčním oddělení. „Akutní hepatitida se většinou léčí klidem na lůžku, mírní se příznaky onemocnění (teplota, zvracení), jaterní dietou, vitamíny, ve výjimečných případech se podávají antivirotika,“ informuje na webu primář infekčního oddělení Pardubické nemocnice Pavel Němec.

Domů
Sdílet
Diskuse