Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
13. srpna 2024 v 14:24
Čas čtení 0:52

Vzhled je v práci nejdůležitější pro sexuální pracovníky*pracovnice a politiky*političky, zjistila nová studie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vzhled je v práci nejdůležitější pro sexuální pracovníky*pracovnice a politiky*političky, zjistila nová studie
Zdroj: Buena Vista Pictures Distribution

Krásní lidé vydělávají podle vědeckých studií v průměru o pět procent více než lidé průměrného vzhledu, vyšší plat získávají ale spíše díky sebevědomí než samotnému vzhledu.

Zjistila to analýza Národního institutu SYRI, která pracovala se sedmi desítkami mezinárodních studií na toto téma. Vzhled je podle analýzy nejdůležitější pro pracovníky*pracovnice v sexuálních službách a pro politiky*političky. Institut o tom informoval v tiskové zprávě.

13. srpna 2024 v 12:19 Čas čtení 1:26 Sportovci byli zneužiti, napsal kardinál Duka. Olympiádu v Paříži přirovnal k té berlínské z roku 1936 Sportovci byli zneužiti, napsal kardinál Duka. Olympiádu v Paříži přirovnal k té berlínské z roku 1936

„Vzhled pomáhá k vyššímu sebevědomí, což se pak může překlopit v lepší výkonnost v kolektivu, vyšší asertivitu a vyšší plat. Výzkum také naznačuje, že vzhled je důležitý už v dětství. Hezčí děti získávají trochu více pozornosti rodičů a učitelů*učitelek, což jim také v životě pomáhá,“ uvedla Zuzana Havránková, které kromě SYRI působí v Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Anglo-americké vysoké škole.

V oborech, kde není vzhled pro práci důležitý, jako jsou pozice analytiků*analytiček, výzkumníků*výzkumnic nebo učitelů*učitelek, je vliv krásy na plat minimální, naopak jeho vliv je podstatný u pracovníků*pracovnic v sexuálních službách a u politiků. „U průměrné populace pak většinou platí, že efekt krásy zmizí, když bereme v úvahu zároveň schopnosti zaměstnanců. A to jak intelektuální, tak společenské,“ dodala Havránková.

Pozitivního vlivu, který v práci lidem přináší krásný vzhled, lze podle vědkyně dosáhnout i jinými cestami. „Vliv krásy můžeme snadno přebít trochou vzdělání navíc nebo zapracováním na sebevědomí. Atraktivitu lze dramaticky zvýšit i tím, že se často smějeme a chováme se energicky,“ dodala.

Národní institut SYRI sdružuje 150 vědců*vědkyň z Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR.

Domů
Sdílet
Diskuse