Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
13. srpna 2024 v 12:19
Čas čtení 1:26

Sportovci byli zneužiti, napsal kardinál Duka. Olympiádu v Paříži přirovnal k té berlínské z roku 1936

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sportovci byli zneužiti, napsal kardinál Duka. Olympiádu v Paříži přirovnal k té berlínské z roku 1936
Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití

Podle kardinála Dominika Duky proběhly celkem tři olympiády, na kterých došlo ke zneužití sportovců k jiným cílům. Vedle té pařížské to byla ještě berlínká z roku 1936 a moskevská z roku 1980.

„Co říci? Jak proběhla olympiáda? Mnozí mě předešli. Vytvořil se trojlístek olympiád 1936 - Berlín, 1980 - Moskva a nyní Paříž 2024. Olympiáda nastolila mír. Proto zmíněné tři olympiády odporují těmto zásadám. Sportovci byli zneužiti k jiným cílům: k nacismu, komunismu a k novým ideologiím, které nám vlastně říkají, že neexistuje lidská identita. Z toho důvodu také ale neexistuje právo a neexistuje ani potřeba míru a přátelství,“ napsal kardinál na svém blogu. Příspěvek následně sdílel i na sociální síť X (dříve Twitter), kde omezil možnosti reagovat.

12. srpna 2024 v 16:31 Čas čtení 0:44 Sabrinu Carpenter během vystoupení zasáhl ohňostroj. Vyvázla bez zranění Sabrinu Carpenter během vystoupení zasáhl ohňostroj. Vyvázla bez zranění

V textu se pak opřel i do alžírské boxerky Imán Chalíf, o níž se po zápase s Italkou Angelou Carini na internetu začaly šířit všelijaké hoaxy, jako že například není žena. Chalíf, která se jako žena narodila a nikdy tomu nebylo jinak, později vyhrála olympijské zlato v boxu žen, a nyní hodlá žalovat ty, kteří uškodili jejímu mediálnímu obrazu. Přesně k této sortě lidí se teď zařadil i Duka výrokem:

„Muž, který bije ve sportovní disciplíně boxu ženu, je toho potvrzením. Ptám se: kde je Istanbulská smlouva, kde jsou její obhájci?“

Koho se naopak kardinál zastal, byl tenista Djokovič, známý tím, že odmítal očkování proti covidu. „Především bych chtěl poděkovat slavnému srbskému tenistovi Novaku Djokovičovi, ale také postojům dalších politických, kulturních i duchovních představitelů, kteří poznali, že zde došlo k zneužití olympiády určitými skupinami, které nám ovšem nezaručují ani dobrou výchovu ve školách, ani formaci. Ctitelé bakchanálií mohou vidět své projevy v takzvaných průvodech Pride. Nebylo náhodné, že v souběhu se takovýto průvod konal v Praze, v hlavním městě země, která se nazývá srdcem Evropy,“ uvedl.

Reakce na vyjádření kardinála

Mezi prvními, kdo se k Dukovým slovům vyjádřil, byl spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. „Být katolíkem je někdy dost velké utrpení. Skoro takové, jako být členem TOP 09,“ napsal na X.

Ozvali se ale i další a samozřejmě došlo i na řadu memů, například tento, který ukazuje kardinála chillovat během dvou čínských a jedné ruské olympiády, a pak se rozzuřit, když se v Paříži otevře náruč diverzitě a progresu.

Domů
Sdílet
Diskuse