Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková
včera 27. září 2024 v 16:36
Čas čtení 0:58

Nelegální byznys na Liberecku. Řezník kupoval zvířata před úhynem a prodával jejich maso do restaurací

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nelegální byznys na Liberecku. Řezník kupoval zvířata před úhynem a prodával jejich maso do restaurací
Zdroj: Unsplash/Steven Weeks/volně k použití

Případ je podle podezření policistů mnohem rozsáhlejší, než se zatím povedlo dokázat.

Selata a prasnice řezník sháněl od šéfů velkochovů. Následně je v naprosto hygienicky nevyhovujících podmínkách a bez jakýchkoliv veterinárních potvrzení jeho kumpán porážel. Do případu byli namočeni i lidé z chovatelských podniků a další pomocníci.

To, že se jednalo o nelegální byznys, muselo být všem zúčastněným jasné. Podle informací serveru Novinky byla některá zvířata tak nemocná, že ani ani nebyla schopná chodit. Celá skupina si navíc počínala velice opatrně, místo, kde se maso bouralo, označovala za „základnu“ a o prasatech mluvila jako o „vokurkách“ či „banánech.“

Závadné maso následně prodávali do restaurací i individuálním odběratelům, odhadem takto do oběhu vypustili až tisíce kilogramů masa.

9. dubna 2024 v 9:07 Čas čtení 0:47 Třetina lidí v Česku by klidně omezila maso. Důvodem je zdraví, podmínky zvířat i cena Třetina lidí v Česku by klidně omezila maso. Důvodem je zdraví, podmínky zvířat i cena

Tresty už byly rozdány

Samotný řezník dostal od soudu za čin ohrožování závadnými potravinami trest tří let vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Navíc mu byla činnost do budoucna zakázána. Hlavní pomocník dostal kratší podmínku, ještě o něco mírnější tresty pak dostali zbylí aktéři.

Řezník se u soudu hájil tím, že když prasata koupil, tak se stal chovatelem a tím pádem pořádal vlastně domácí zabijačky. Odsouzení se však nevyhnul. Neuspěl ani stížností u Ústavního soudu, kde argumentoval mimo jiné i tím, že zpočátku procesu neměl advokáta. Ani tento pokus mu však nevyšel. 

11. září 2024 v 15:00 Čas čtení 0:25 Máš ho doma? Velký řetězec v Česku prodával maso se salmonelou Máš ho doma? Velký řetězec v Česku prodával maso se salmonelou

„Přítomnost obhájce je zásadně nutná v případě provádění těch procesních úkonů, jejichž výsledkem je konkrétní důkaz, avšak obhájce v případě stěžovatele neoznámil, že se chce stěžovatelova výslechu účastnit. K zásahu do možnosti uplatnit právo obhajoby tak ze strany orgánů činných v trestním řízení nedošlo,“ uvedli soudci v rozhodnutí. 

Domů
Sdílet
Diskuse