Až třetina Čechů a Češek je ochotna omezit konzumaci masa, mladá generace pak preferuje plant-based stravu. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Burger King, který se věnoval stravovacím preferencím lidí v Česku.
Průzkum ukázal, že až 63 procent lidí jí maso minimálně čtyřikrát týdne, a i přesto téměř polovina dotázaných souhlasí s názorem, že nadměrná konzumace masa není pro zdraví přínosná. Stejné procento lidí však tvrdí, že negativní dopady konzumace masa jsou přehnané.
Dotázaní uvedli, že mezi hlavní nezdravé potraviny, které by mohli omezit, patří sladkosti, bílé a sladké pečivo, čokolády, chipsy, smažená jídla a uzeniny. Téměř polovina přiznala, že také nadměrná konzumace masa je nezdravá, 73 procent z nich však nikdy nezkoušelo masné potraviny omezit a 67 procent ani nehodlá začít.
Na druhou stranu si velké procento Čechů a Češek rizika spojená s konzumací masa uvědomuje. Celých 33 procent by si dokázalo představit ho omezit. Mezi hlavní důvody patří zdraví, zlepšení podmínek zvířat a cena. Ta často bývá problémem, kvůli kterému lidé nekupují zdravější produkty. Téměř polovina lidí není ochotna investovat do organických (bio)potravin.
„Stále se snažíme přizpůsobovat měnícím se trendům ve stravování a preferencím našich zákazníků. V posledních letech vidíme globální nárůst poptávky po rostlinných, tzv. plant-based produktech. Zájem vidíme primárně u mladých dospělých, kteří tento typ stravy preferují nejen ze zdravotních, ale také ekologických důvodů,“ říká k rostlinné nabídce Filip Vostrý, marketingový manažer společnosti Burger King.