Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
9. dubna 2024 9:07
Čas čtení 0:47

Třetina lidí v Česku by klidně omezila maso. Důvodem je zdraví, podmínky zvířat i cena

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Třetina lidí v Česku by klidně omezila maso. Důvodem je zdraví, podmínky zvířat i cena
Zdroj: Freepik/volně k použití

Až třetina Čechů a Češek je ochotna omezit konzumaci masa, mladá generace pak preferuje plant-based stravu. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Burger King, který se věnoval stravovacím preferencím lidí v Česku.

Průzkum ukázal, že až 63 procent lidí jí maso minimálně čtyřikrát týdne, a i přesto téměř polovina dotázaných souhlasí s názorem, že nadměrná konzumace masa není pro zdraví přínosná. Stejné procento lidí však tvrdí, že negativní dopady konzumace masa jsou přehnané.

8. dubna 2024 8:39 Čas čtení 0:41 Evropská komise varuje před nebezpečnou kosmetikou. Po její aplikaci hrozí vážné zdravotní problémy Evropská komise varuje před nebezpečnou kosmetikou. Po její aplikaci hrozí vážné zdravotní problémy

Dotázaní uvedli, že mezi hlavní nezdravé potraviny, které by mohli omezit, patří sladkosti, bílé a sladké pečivo, čokolády, chipsy, smažená jídla a uzeniny. Téměř polovina přiznala, že také nadměrná konzumace masa je nezdravá, 73 procent z nich však nikdy nezkoušelo masné potraviny omezit a 67 procent ani nehodlá začít.

Na druhou stranu si velké procento Čechů a Češek rizika spojená s konzumací masa uvědomuje. Celých 33 procent by si dokázalo představit ho omezit. Mezi hlavní důvody patří zdraví, zlepšení podmínek zvířat a cena. Ta často bývá problémem, kvůli kterému lidé nekupují zdravější produkty. Téměř polovina lidí není ochotna investovat do organických (bio)potravin.

Anketa:
Jak to vidíš ty, zvládl*a bys omezit maso?
Rozhodně.
V žádném případě.
Nejím maso.
Rozhodně.
46 %
V žádném případě.
30 %
Nejím maso.
24 %

„Stále se snažíme přizpůsobovat měnícím se trendům ve stravování a preferencím našich zákazníků. V posledních letech vidíme globální nárůst poptávky po rostlinných, tzv. plant-based produktech. Zájem vidíme primárně u mladých dospělých, kteří tento typ stravy preferují nejen ze zdravotních, ale také ekologických důvodů,“ říká k rostlinné nabídce Filip Vostrý, marketingový manažer společnosti Burger King.

Domů
Sdílet
Diskuse