Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
včera 29. září 2024 v 16:10
Čas čtení 1:06

Tohle uvidíš jen jednou za život. V blízkosti sluneční soustavy vybouchne hvězda

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tohle uvidíš jen jednou za život. V blízkosti sluneční soustavy vybouchne hvězda
Zdroj: NASA

Na nebi se chystá jedinečná podívaná. Astronomové předpovídají výbuch novy v souhvězdí Coronae Borealis. Vzácný úkaz by měl být přibližně týden viditelný ze Země i pouhým okem.

„Planoucí hvězda“ – tak přezdívají odborníci hvězdě T Coronae Borealis. K jejímu výbuchu došlo v minulosti totiž už několikrát. Úplně poprvé se tak stalo zhruba před 800 lety, exploze se opakovala v roce 1866, naposledy tento vzácný úkaz sledovali astronomové v roce 1946.

29. září 2024 v 10:00 Čas čtení 0:09 Marpo: Společnost by neměla ztrácet hodnoty. Celej život jsem snílek Marpo: Společnost by neměla ztrácet hodnoty. Celej život jsem snílek
28. září 2024 v 7:00 Čas čtení 2:41 Olomouc je brunchový ráj. Tohle je 5 nejlepších podniků, v jednom najdeš i all you can eat Olomouc je brunchový ráj. Tohle je 5 nejlepších podniků, v jednom najdeš i all you can eat
24. září 2024 v 15:00 Čas čtení 3:24 Pařil jsem 4 dny v kuse, opil se do němoty a v pondělí byl zase fresh. Jak dopadl zátěžový test švédského léku proti alkoholu? Pařil jsem 4 dny v kuse, opil se do němoty a v pondělí byl zase fresh. Jak dopadl zátěžový test švédského léku proti alkoholu?

Výbuch hvězdy předznamenává mírné stmívání. Podle něho odborníci předpověděli, že k explozi dojde mezi červnem a koncem září. Toto období se již pomalu blíží ke svému konci, nebeskou podívanou tedy můžeme očekávat každou chvíli, uvádí stanice CNN Prima News.

Hvězda T Coronae Borealis se nachází v souhvězdí Severní koruny přibližně tři tisíce světelných let od planety Země. Tvoří ji bílý trpaslík a jasnější červený trpaslík. Právě jejich vzájemné působení způsobuje nárůst tlaku a tepla, což nakonec vede k termonukleárnímu výbuchu, píše na svém webu NASA. Jev by se mohl znovu opakovat až za dalších zhruba 80 let.

Po explozi dojde ke zjasnění hvězdy. Tento jev se nazývá nova. Celý úkaz lze ze Země týden či dva zahlédnout pouhým lidským okem. Planoucí hvězda by měla být jasnější než Polárka, nejznámější a nejvýraznější hvězda naší oblohy. Nezbývá nám než doufat, že v průběhu novy nám bude přát počasí. Úkaz totiž lze sledovat pouze za jasné oblohy.

30. října 2023 v 8:00 Čas čtení 0:16 KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii?

Ke vzplanutí těles v blízkosti naší sluneční soustavy nedochází příliš často. Podle odborné asistentky Rebekah Hounsell z NASA by taková podívaná mohla v mladých lidech podnítit zájem o astronomii.

Domů
Sdílet
Diskuse