Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Aneta Gospičová TASR
včera 13. října 2024 v 8:33
Čas čtení 0:55

Jaderskému moři hrozí ekologická katastrofa. Místní obyvatelé si stěžují na silný zápach vody

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jaderskému moři hrozí ekologická katastrofa. Místní obyvatelé si stěžují na silný zápach vody
Zdroj: Unsplash / Maximilian

Řeka Neretva, která se vlévá do Jaderského moře, je silně znečištěná a situace začíná být vážná.

Kromě miliardových škod na infrastruktuře čelí Bosna a Hercegovina po nedávných rozsáhlých záplavách také ekologické katastrofě na řece Neretvě. Řeka Neretva dlouhá 225 kilometrů, která láká mnoho turistů svou smaragdově zbarvenou vodou, nyní ztmavla a je plná odpadu. V nejhorším případě hrozí dokonce znečištění chorvatského Jadranu, jehož obyvatelé si již nyní stěžují na silný zápach, uvedl chorvatský deník Slobodna Dalmacija.

12. října 2024 v 8:14 Čas čtení 1:03 Této zemi se přezdívá Švýcarsko Jižní Ameriky. Láká na luxus, bezpečí i progresivní politiku Této zemi se přezdívá Švýcarsko Jižní Ameriky. Láká na luxus, bezpečí i progresivní politiku

V důsledku dlouhotrvajících přívalových dešťů se do Neretvy dostalo mnoho tun odpadu, včetně plastů, pneumatik, stavebních materiálů, domácích spotřebičů a množství suti.

Odborníci odhadují tloušťku vrstvy odpadu na hladině řeky na přibližně jeden metr.

Týden po přívalových deštích se záchranáři z Chorvatské horské služby (HGSS) stále prodírají masami odpadků pomocí nafukovacích člunů a pátrají po pohřešovaných.


Podle místních médií, která citovala jednoho ze záchranářů, jde o život ohrožující situaci. Mezitím se záchranné složky na souši snaží dostat z řeky co nejvíce odpadků pomocí bagrů.


Vrstva odpadu se mezitím díky hrázi nedostane do Mostaru a Jadranu. Čas se však krátí; odborníci se obávají, že tlak na hráz bude příliš velký a že by se musela otevřít vrata, což by způsobilo, že by odpad plul dál po proudu.

Domů
Sdílet
Diskuse