Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
dnes 15. října 2024 v 10:56
Čas čtení 1:02

Budeme nezaměstnanost „léčit“ Ozempicem, vymyslel britský ministr zdravotnictví

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Budeme nezaměstnanost „léčit“ Ozempicem, vymyslel britský ministr zdravotnictví
Zdroj: David Woolfall/oficiální portrét britské vlády/volně k užití

Nezaměstnaní lidé s obezitou by mohli dostávat injekce na hubnutí, které by jim pomohly vrátit se do práce. Oznámil to britský ministr zdravotnictví Wes Streeting.

„Naše rozšiřující se pasy také představují významnou zátěž pro naše zdravotnictví,“ uvedl Streeting pro Telegraph v názorovém komentáři. Podle něj by nejnovější generace léků na hubnutí, včetně Ozempicu a Mounjara, mohla jednotlivcům „změnit život“ a zmírnila by tlak na státní veřejnou zdravotnickou službu National Health Service.

„Dlouhodobé přínosy těchto léků by mohly být monumentální v našem přístupu k řešení obezity,“ dodal.

Ministr zdravotnictví upozorňuje na to, že obtíže spojené s obezitou stojí stát ročně 11 miliard liber (333 miliard korun). Tato částka dokonce přesahuje i výdaje za nemoci způsobené kouřením.

Podle Streetinga navíc obezita brzdí státní ekonomiku. „Nemoci způsobené obezitou způsobují, že si lidé berou v průměru čtyři dny nemoci ročně navíc, zatímco mnoho dalších je nuceno opustit práci úplně,“ řekl.

Ministrův nápad má otestovat studie

Na základě Streetingova návrhu má nyní vzniknout studie společností Health Innovation Manchester a Lilly, která má zkoumat, zda užívání léků sníží nezaměstnanost a dopad na využívání služeb veřejného zdravotnictví.

9. října 2024 v 17:09 Čas čtení 1:43 Nová studie odhalila toxické látky ve spodním prádle. Pozor na Dedoles i Adidas Nová studie odhalila toxické látky ve spodním prádle. Pozor na Dedoles i Adidas

Ministr zdravotnictví ale zdůraznil, že jednotlivci stále budou zodpovědní za dodržování zdravého životního stylu. Podle jeho slov nemůže NHS zvyšovat své výdaje jen proto, že někteří jedinci neberou zdravou životosprávu dostatečně vážně.

Ozempic je lék primárně určený pro léčbu lidí s cukrovkou. Za určitých podmínek ho ale lékař může předepsat i osobám s obezitou. Dodává se ve formě injekce a napodobuje hormon GLP-1, díky čemuž se lidé cítí plnější a méně hladoví. Odborníci v minulosti varovali, že lék není náhradou za správné stravování a cvičení a měl by být nabízen pouze pod lékařským dohledem. Pojí se s ním navíc významná zdravotní rizika. Můžeš po něm i náhle oslepnout.

10. dubna 2023 v 6:00 Čas čtení 5:18 Celebrity jej zneužívají k rychlému a snadnému hubnutí. Nedostatek ozempicu už hlásí i české lékárny Celebrity jej zneužívají k rychlému a snadnému hubnutí. Nedostatek ozempicu už hlásí i české lékárny
Domů
Sdílet
Diskuse