Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková ČTK
16. dubna 2023 15:34
Čas čtení 1:14

V Praze se koná demonstrace Česko proti bídě. Protestující pohrozili blokádou vládních budov

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze se koná demonstrace Česko proti bídě. Protestující pohrozili blokádou vládních budov
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

V neděli se na Václavském náměstí v Praze koná demonstrace s názvem Česko proti bídě, kterou pořádá strana PRO 2022 Jindřicha Rajchla. Na programu je pochod i lidský řetěz před úřadem vlády.

V neděli se na pražském Václavském náměstí koná akce Česko proti bídě strany PRO (Právo Respekt Odbornost). Podle jejího předsedy Jindřicha Rajchla má vyjádřit protest „nejen proti ekonomické bídě, ale i té morální“. Strana se dožaduje dialogu s vládou, především pak s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Policie je na nepříjemnosti připravena

Strana PRO pohrozila i blokádou vládních budov. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jsou policejní složky v případě potřeby připraveny zasáhnout. „Policie ví, že instituce jako takové se chránit musí, a my jako vláda nemůžeme dopustit to, aby byl stát paralyzován tím, že nebudou fungovat státní instituce a úřady. Policie bude vedena tím, aby chod těchto úřadů byl zachován,“uvedl Rakušan. „Pokud se někdo pokusí vtrhnout do jakékoliv vládní budovy, tak to už je skutek, kdy policie musí zasáhnout a určitě je v té chvíli připravena zasáhnout,“dodal

Demonstranti se na Václavském náměstí scházeli již od dopoledních hodin. S sebou si přinesli především české vlajky a transparenty, na kterých bylo napsáno například „Jsem chcimír“, „Prolhaná vláda a média“ nebo „Pryč z NATO“, informuje ČTK. Mezi oznámenými řečníky, kteří v neděli promluví k protestujícím, je například poslanec SPD Jaroslav Foldyna nebo senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé). Policie na svém twitterovém účtu zveřejnila informace o dopravním omezení spojeným s pochodem. 

U Národního muzea v horní části Václavského náměstí se dnes plánuje shromáždit iniciativa „Stojíme za Ukrajinou a její vlajkou“. Touto akcí pořadatelé reagují na události poslední demonstrace strany PRO, kdy se někteří z účastníků rozhodli násilím vtrhnout do Národního muzea a strhnout z něj ukrajinskou vlajku. „Pojďme jako občané ukázat, že takovéto chování odsuzujeme, a pojďme se symbolicky zastat ukrajinské vlajky na Národním muzeu,“ uvedli pořadatelé na facebookové události

Domů
Sdílet
Diskuse