Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
29. dubna 2023 v 6:00
Čas čtení 3:43

Jak vypadá vysněné bydlení Čechů a Češek? Byt v Praze s balkonem to není, ukázal průzkum

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Jak vypadá vysněné bydlení Čechů a Češek? Byt v Praze s balkonem to není, ukázal průzkum
Zdroj: Unsplash/Bench Accounting

Z nedávné studie vyplývá, že většina české populace by chtěla bydlet v domě na vesnici poblíž města. Volbou pro stěhování je spíše jih republiky.

Každý z nás má nejspíš jinou představu o svém vysněném bydlení. Někteří preferují rodinný dům a klid na vesnici, jiným zase vyhovuje ruch velkoměsta. Na preference Čechů a Češek se podrobněji zaměřila studie výzkumné agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Ta oslovila více než 1000 respondentů a respondentek ve věku 18 až 65 let.

28. dubna 2023 v 6:00 Čas čtení 3:43 Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun? Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun?

Průzkum zaznamenal, že v Česku jasně vítězí bydlení v samostatném domě nad životem v bytě, tuto možnost by zvolilo až 80 procent lidí. Preference domu se nejčastěji týká tří specifických skupin lidí. A to těch, kteří už nyní bydlí v obci pod 1000 obyvatel. Stejně to mají i Češi a Češky s vyššími příjmy nebo ti, kteří spadají do věkové kategorie od 25 do 44 let.

interiér, bydlení, urban jungle
Zdroj: Pexels/Tan Danh


A jak dopadl souboj vesnice versus velké město? Skoro shodně. Pokud by si obyvatelé Česka mohli vybrat, 46 procent by raději zvolilo život na vesnici oproti 42 procentům těch, kteří preferují město. Bydlení mimo město mimochodem častěji preferují Češky se základním vzděláním. 

27. dubna 2023 v 16:27 Čas čtení 0:34 Až 49 procent Čechů nechce za sousedy muslimy, 37 procent psychicky nemocné. Koho tolerujeme nejméně? Až 49 procent Čechů nechce za sousedy muslimy, 37 procent psychicky nemocné. Koho tolerujeme nejméně?

Zajímavé také je, že více než polovina dotazovaných (54 %) by ráda zůstala v místě, kde v současnosti žije. Pětina by se ráda odstěhovala a těm zbylým je to jedno.

Na malé vesnici chce zůstat 72 % Čechů a Češek

Se svým bydlením a lokalitou jsou podle průzkumu nejspokojenější obyvatelé malých vesnic. Zde by chtělo nadále žít 72 procent obyvatel nejmenších obcí, které mají do 999 obyvatel. Naopak ti, kteří žijí ve velkoměstě nad 100 tisíc obyvatel, by tam chtěli zůstat v 56 procentech případů. 

„Obecně se v Česku těší zhruba stejné oblibě vesnice i město, kdy lidé chtějí využít výhod města a vesnice zároveň. Pokud chtějí žít ve městě, tak na okraji, a pokud chtějí žít v menší obci, tak blízko za městem. Zbytek obyvatel by si život představoval na předměstí nebo v příměstské oblasti,“ shrnuje data z průzkumu mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

21. dubna 2023 v 6:00 Čas čtení 4:58 Velký přehled výplat: Kolik si vyděláš v Česku jako lékař*ka, prodavač*ka nebo řidič*ka a kolik ti zaplatí u sousedů? Velký přehled výplat: Kolik si vyděláš v Česku jako lékař*ka, prodavač*ka nebo řidič*ka a kolik ti zaplatí u sousedů?

Raději zahradu než balkon a klid

Co je ale tím ideálem většiny lidí z hlediska typu bydlení a místa? Život v samostatném domě a na vesnici poblíž města. „Nejoblíbenější variantou života na vesnici je však pořád relativní blízkost většího města, to je klíčové pro 30 % obyvatel,“ přibližuje Kaiseršotová. 

záhrada, zelenina
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske


K dokonalému bydlení pak podle třetiny Čechů a Češek z průzkumu chybí zahrada. Oblíbeným „doplňkem“ je také bazén nebo příroda okolo, což by uvítal každý desátý tuzemský obyvatel. Možná překvapivě balkon nebo okolní klid u české populace nezabodovaly. Tyto položky vyžadují jen 4 procenta dotazovaných. 

Kam se odstěhovat? Ze severu na jih

Může se ale stát, že své vysněné bydlení najdeme za hranicemi našeho komfortu. Pětina tuzemské populace by se proto ráda odstěhovala jinam. To pociťují zejména Češi a Češky z mladé generace ve věku 18 až 24 let, což v průzkumu deklarovala téměř třetina (32 procent) z nich. Vůle zůstat ve svém městě nebo obci přitom roste s věkem. Až 72 % lidí, kterým je mezi 55 a 64 lety, je totiž spokojeno tam, kde aktuálně žijí. 

průzkum
Zdroj: Průzkum NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu

Obecně podle průzkumu převládá touha přemístit se ze severu na jih. Češi a Češky z chudších krajů (Karlovarský, Ústecký, Moravskoslezský) by chtěli žít v kraji bohatším (Plzeňský, Liberecký, Jihomoravský, Praha). Část lidí z Prahy by preferovala život ve Středočeském kraji, mimo velkoměsto.

30. března 2023 v 8:30 Čas čtení 4:18 Nejlevnější exotika pro práci na dálku: Kde si za českou mzdu můžeš dovolit pohodlný život? Nejlevnější exotika pro práci na dálku: Kde si za českou mzdu můžeš dovolit pohodlný život?

Naopak nejmenší oblibu mají kraje Moravskoslezský, Zlínský, Vysočina, Ústecký, Karlovarský a Pardubický. Tam by se chtělo stěhovat minimum Čechů a Češek.

Ceny bytů v Praze stagnují, ale nedostatečně

Bydlet spíše dál od velkého města je však výhodnější i po finanční stránce. Pražský byt o rozloze 60 m² aktuálně stojí kolem 7 milionů korun, zatímco podobné bydlení v jiných velkých městech je alespoň o polovinu levnější.

13. dubna 2023 v 6:00 Čas čtení 5:05 „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci

Ačkoliv ceny bytů v Praze v posledních měsících zažívají lehký pokles, běžní Češi a Češky toho nevyužívají. „Mezi kupujícími nadále převažují investoři, kteří financují koupi z vlastních zdrojů a ukládají své úspory do bezpečí před stále vysokou inflací,“uvedl Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential. Naplňuje se tak prognóza, že se domácnosti z hlavního města přesouvají do jiných měst. Tam totiž poptávka i cena rostou.

Jak se vyvíjí ceny nemovitostí za poslední tři měsíce? To ti ukáže nás graf. Klikni na šipku a roletku, které ti ukáží cenový pohyb bytů v dalších městech:

Praha potřebuje třikrát více bytů

Odchod z velkých měst kvůli současným cenám nemovitostí a obecně kvůli nejisté ekonomické situaci sleduje také průzkum, který pro finanční skupinu ČSOB realizovala výzkumná agentura Nielsen. Více než polovina dotazovaných (57,1 %) zvažuje kvůli vysokým cenám nemovitostí přestěhování do levnější lokality. Útočiště na vesnici by přitom hledalo 79,1 procenta Čechů a Češek, kteří věří, že je bydlení na vesnici dostupnější než ve městě.

praha, karlov most
Zdroj: Unsplash/William Zhang


Předseda představenstva investiční skupiny Trigema Marcel Soural se domnívá, že Praha vedle cen nestačí ani k uspokojení poptávky po bydlení. Hlavní město by k tomu potřebovalo minimálně dvojnásobek, ale spíše trojnásobek nových bytů. „Současná situace je navíc pouhým odložením poptávky, která se se snížením úrokových sazeb s největší pravděpodobností opět obnoví. S nabídkou navíc letos zamíchají i institucionální investoři, kteří otočí část volných bytů do nájemního bydlení,“ shrnul Soural.

23. dubna 2023 v 8:30 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Cent, pence, ale i zapomenutý haléř. Vyznáš se ve světových mincích? KVÍZ: Cent, pence, ale i zapomenutý haléř. Vyznáš se ve světových mincích?
V Refresheru ti prostřednictvím interaktivních grafik vysvětlujeme svět a ekonomiku v číslech. Sleduj naši rubriku Infografika, ať ti nic neunikne.

Pokud tě zajímají ceny nemovitostí, v Refresheru jsme dříve poukázali na nájemné bytů v Evropské unii. To jsme porovnali s výplatami obyvatel. Na základě těchto dvou faktorů jsme zjišťovali, pro které občany EU je pronájem bytu skutečně nejlevnější. Například lidé z Česka a lidé z Belgie si pronajímají byt v průměru za 22 tisíc, ale vzhledem k vyšší mzdě se více vyplatí občanům Belgie.

S průměrnými mzdami jsme srovnávali také ceny nemovitostí v EU. Výpočty ukázaly, že na byt v centru o rozloze 100 m² si Češi musí vydělávat 38 let, avšak Irové o polovinu méně.
Domů
Sdílet
Diskuse