Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
26. května 2023 10:07
Čas čtení 0:43

Euro není tématem tohoto volebního období, řekl český premiér

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Euro není tématem tohoto volebního období, řekl český premiér
Zdroj: Občanská demokratická strana

Vzhledem k aktuální ekonomické situaci není zavedení eura v Česku tématem, které by se mohlo řešit v tomto volebním období. V rozhovoru pro ČTK to uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Zmínil, že je nejprve nutné dát do pořádku český státní rozpočet a zkrotit inflaci. Vláda se loni před Vánocemi shodla na tom, že Česko zatím nestanoví termín k přijetí eura. Podpořila tak doporučení ministerstva financí a České národní banky takový krok zatím nedělat.

26. května 2023 8:02 Čas čtení 0:50 Konec rodných čísel i genderu na občankách. Mají je nahradit identifikátory Konec rodných čísel i genderu na občankách. Mají je nahradit identifikátory

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v souvislosti uvedl, že debata o zavedení eura v Česku je předčasná, dokud se nepodaří snížit inflaci a narovnat strukturální nerovnováhu rozpočtů. Podobně se vyjadřoval i předminulý víkend na konferenci ODS.

Česko neplní podmínky pro vstup do eurozóny, říká Fiala

Fiala připomněl, že Česko neplní tzv. maastrichtská kritéria, kterými je podmíněn vstup do eurozóny. „Vzhledem k tomu, jaká je aktuální ekonomická situace, tak to vlastně není teď téma, které bychom mohli řešit v tomto volebním období,“ uvedl.

18. května 2023 20:49 Čas čtení 4:57 „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku

Česko si musí napřed dát do pořádku vlastní rozpočet a zkrotit inflaci, míní. „Dokud kritéria nebudeme naplňovat, nebo se tomu aspoň blížit, tak ta debata vlastně není taková, že ano, nebo ne,“ doplnil.

Připomněl slib umožnit vedení účetnictví v euru. „Není to vůbec jednoduché legislativně i jinak, ale pracujeme na tom, abychom tento slib naplnili,“ řekl.

25. května 2023 17:34 Čas čtení 1:10 „Je to bizár.“ Studentstvo protestuje proti akci Vogue Live, která se koná na Univerzitě Karlově, kritizuje neetické praktiky „Je to bizár.“ Studentstvo protestuje proti akci Vogue Live, která se koná na Univerzitě Karlově, kritizuje neetické praktiky
Domů
Sdílet
Diskuse