Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
26. května 2023 8:02
Čas čtení 0:50

Konec rodných čísel i genderu na občankách. Mají je nahradit identifikátory

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konec rodných čísel i genderu na občankách. Mají je nahradit identifikátory
Zdroj: Česká pirátská strana

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) se v pátek na tiskové konferenci vyjádří k ukončení zápisu rodných čísel do občanských průkazů, informuje ČTK. Stát plánuje postupný útlum používání rodných čísel.

Rodná čísla by měly nahradit identifikátory, z nichž nelze vyčíst žádné osobní údaje. Jejich nastavení má na starost Digitální a informační agentura (DIA). Bez čísla obsahujícího datum narození a informaci o pohlaví držitele mají být doklady totožnosti vydávané od začátku roku 2025.

Rodná čísla nezmizí úplně

Stát nepředpokládá úplné zrušení rodných čísel, chce ale omezit jejich používání. „Naším hlavním cílem je posílit ochranu soukromí a zabránit zneužití osobních údajů,“ řekla úterním Hospodářským novinám mluvčí DIA Karolína Sieglová.

23. května 2023 18:45 Čas čtení 6:49 Michailidu: Mrzí mě, že ze mě Bartoš udělal netvora, který chce totalitu. Zná mě deset let a ví, co zastávám Michailidu: Mrzí mě, že ze mě Bartoš udělal netvora, který chce totalitu. Zná mě deset let a ví, co zastávám

Jako první mají přijít na řadu občanské průkazy. Ukončení zápisu rodných čísel do nich je zákonem stanoveno ke 31. prosinci 2024. Pokud by se mělo posunout datum zrušení, musela by být schválena novela zákona o občanských průkazech.

Opozice chce záležitost odložit kvůli vysokým nákladům

Přechod od rodných čísel k takzvaným bezvýznamovým identifikátorům by stál 56 miliard korun, vyplývá z analýzy společnosti Grant Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal, o které tento týden informovala některá média. Podle studie by změna IT systémů stála veřejnou správu 14,8 miliardy korun a soukromý sektor 41,4 miliardy Kč.

25. května 2023 13:00 Čas čtení 3:57 Když v patnácti letech přijdeš o budoucnost. Deváťáci propadnou sítem tak hluboko, že už je nenajdeme Když v patnácti letech přijdeš o budoucnost. Deváťáci propadnou sítem tak hluboko, že už je nenajdeme

Kvůli vysokým nákladům chce opozice odklon od rodných čísel odložit. „Jsme proti tomu, aby se teď z rodných čísel přecházelo na identifikátory. Navrhli jsme to posunout v čase,“ uvedla ve středu na Twitteru stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO.

Domů
Sdílet
Diskuse