Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
31. května 2023 13:51
Čas čtení 1:26

Členku Mansonovy rodiny možná pustí na svobodu. Za vraždy dostala doživotí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Členku Mansonovy rodiny možná pustí na svobodu. Za vraždy dostala doživotí
Zdroj: Profimedia

Kalifornský odvolací soud v úterý rozhodl, že Leslie Van Houten, která se v roce 1969 na pokyn vůdce kultu Charlese Mansona podílela na dvou vraždách, by měla být podmínečně propuštěna z vězení.

Rozhodnutí neznamená, že Van Houten bude automaticky propuštěna. Stát se proti rozhodnutí může ještě odvolat ke kalifornskému nejvyššímu soudu. O výsledku soudu informoval deník The Guardian. 

Celý proces může trvat ještě roky

Rozhodnutím odvolacího soudu se tak ruší dřívější rozhodnutí guvernéra státu Gavina Newsoma, který v roce 2020 podmínečné propuštění Van Houten zamítl. Od roku 2016 bylo její podmínečné propuštění doporučeno hned pětkrát. Všechna tato doporučení Newsom nebo jeho předchůdce Jerry Brown zamítli.

30. května 2023 17:30 Čas čtení 2:18 Tak na Západ, nebo na Východ? Sněmovna bude jednat o manželství pro všechny, ale i o jeho zákazu pro gaye a lesby Tak na Západ, nebo na Východ? Sněmovna bude jednat o manželství pro všechny, ale i o jeho zákazu pro gaye a lesby

Třiasedmdesátiletá Van Houten si odpykává doživotní trest za pomoc Charlesi Mansonovi a dalším stoupencům při vraždě Lena LaBiancy, prodavače potravin v Los Angeles, a jeho ženy Rosemary. Van Houten bylo v době vražd v roce 1969 pouhých devatenáct let. K doživotí byli spolu s Van Houten odsouzeni i další lidé. Sám Manson zemřel v roce 2017, letos v březnu zemřela také Linda Kasabian. Doživotní trest si stále odpykávají Tex Watson a Patricia Krenwinkel. O Mansonovi a jeho kultu si můžeš přečíst v našem článku.

Podle guvernéra Newsoma Van Houten stále představuje nebezpečí pro společnost. Když naposledy zamítl její žádost o podmínečné propuštění, argumentoval tím, že odsouzená dostatečně nevysvětlila důvody své účasti na vraždách. Podle úterního odvolacího soudu ale neexistují žádné důkazy, které by guvernérovy závěry podpořily. Van Houten prý během slyšení o podmínečném propuštění velmi obšírně hovořila o tom, jak ji rozvod rodičů, užívání drog a alkoholu a vynucený nelegální potrat učinily vůči Mansonovi příliš zranitelnou.

Podle soudu je také nepravděpodobné, že by její činy z minulosti mohly být důvodem k obavám do budoucna, pokud dojde k jejímu propuštění. „Van Houten prokázala mimořádné rehabilitační úsilí a lítost, podpořila ji rodina a přátelé. Příznivé zprávy přišly také z několika ústavů. V době guvernérova rozhodnutí obdržela čtyři po sobě jdoucí povolení k podmínečnému propuštění,“ uvedl soud.

2. března 2024 14:30 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií?

Státní zástupce Rob Bonta ale souhlasil s Newsomem, že by žádost o propuštění měla být zamítnuta. Guvernér ani státní zástupce ale na dotazy médií zatím nereagovali, a není tak jasné, zda se propuštění Van Houten pokusí zastavit. Advokátka Van Houten Nancy Tetreault počítá s tím, že Bonta požádá nejvyšší státní soud o přezkoumání rozhodnutí soudu nižší instance. Tento proces může podle ní trvat roky. Kromě toho Bonta pravděpodobně požádá o odklad rozhodnutí odvolacího soudu.

Domů
Sdílet
Diskuse