Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
29. června 2023 9:25
Čas čtení 2:30

Zájem o nájmy sice roste, ale nedobrovolně. V Česku si na vlastní byt odpracujeme 15 let

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Zájem o nájmy sice roste, ale nedobrovolně. V Česku si na vlastní byt odpracujeme 15 let
Zdroj: Pexels/Daniel Frank, k volnému užití

Na průměrný byt zde vynaložíme 14,9 ročního platu. Sen o vlastním bydlení se tak u řady Čechů a Češek rozplývá.

Bydlet v nájmu, nebo ve vlastním? Ačkoliv více než polovina Čechů a Češek žijících v nájmu by si přála přestěhovat do vlastního, v momentální nepříznivé finanční situaci vyjde život v nájmu výhodněji než splácení hypotéky. Vlastní bydlení si totiž nemohou finančně dovolit dvě třetiny případů, zejména jde o třicátníky a třicátnice. Navíc nás to stojí nejvíce z EU. Na pořízení bytu v Česku je totiž průměrně potřeba téměř 14,9 ročního platu. Musíme si tedy odpracovat skoro 15 let. Vyplývá to z aktuálního Indexu prosperity a finančního zdraví.

Průzkum realizovala Česká spořitelna, Evropa v datech a Sociologický ústav Akademie věd ČR. Průzkumu, který zajistila agentura Ipsos, se letos v květnu účastnilo 2000 respondentů ve věku mezi 18 až 65 lety.

„Průměrná výše nových hypotečních úvěrů se v současnosti pohybuje okolo 2,7 milionu korun. Nejčastěji si Češi berou úvěr na bydlení s dobou splatnosti na 27 let,“ říká Petra Skrbková, vedoucí týmu Bydlení v České spořitelně. Hypotéku podle průzkumu aktuálně splácí každý čtvrtý Čech a Češka. S pořízením vlastní domácnosti navíc v mnoha případech pomáhají i rodiče. Svým dětem se podle průzkumu chystají přispět ve dvou ze tří případů.

13. května 2024 15:30 Čas čtení 1:48 Tahle česká aplikace vyřeší tvoje adult issues. Zdarma spravuje pojištění, smlouvy a stará se o finance Tahle česká aplikace vyřeší tvoje adult issues. Zdarma spravuje pojištění, smlouvy a stará se o finance

Nejen nedostupné a předražené nemovitosti, ale i jen dosažení na hypoteční úvěry však často vede k nedobrovolnému nárůstu zájmu o bydlení v nájmu. Na to poukazují také data z posledního sčítání lidu, domů a bytů, podle kterého v nájmu bydlí kolem pětiny (22 procent) domácností. Za poslední rok přitom zájem o nájmy výrazně narostl.

Za účty na bydlení v Česku vydáme přes 40 procent příjmů

V odborných kruzích se tento jev označuje jako tzv. renesance nájemního bydlení. „Vlastnické bydlení se vinou vysokých úrokových sazeb u hypoték stalo prakticky nedostupné,“ říká Tomáš Carba z Asociace nájemního bydlení. Carba dodává, že momentálně je přes 150 000 lidí v bytové nouzi a současná rezidenční situace celý problém více prohlubuje.

Pro nadpoloviční většinu Čechů jsou náklady na bydlení velkou zátěží pro rodinný rozpočet, pro každého desátého dokonce velmi velkou zátěží. „Skoro 40 procentům z nás se situace výrazně zhoršila ve srovnání se situací před dvěma lety, tedy před energetickou krizí a obdobím vysoké inflace. Tehdy představovaly náklady na bydlení velkou zátěž jen pro třetinu Čechů,“ uvádí socioložka Kamila Fialová ze Sociologického ústavu AV ČR.

S problémy se navíc nyní může potýkat více než pětina Čechů a Češek. Nájem, hypotéka, energie a další výdaje je totiž stojí i částku, která přesahuje víc než 40 procent měsíčních příjmů.

Co na to Evropa?

Na druhou stranu, navzdory finanční situaci zatím na vlastní bydlení přece jen řada Čechů a Češek nedá dopustit. Alespoň v porovnání s ostatními obyvateli Evropy. Nedávná data Eurostatu totiž ukazují, že 78 procent všech Čechů bydlí ve vlastním bydlení, což je téměř o deset procent více, než je průměr EU.

3. května 2024 6:55 Čas čtení 1:15 PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu?

Výrazná část evropské populace žije podle průzkumu v rodinných domech a bytech svých příbuzných nebo ve vlastním či družstevním bytě. „Podíly vlastnického bydlení jsou mimo jiné ovlivněny strukturou obydlení a historickým vývojem. V zemích, kde je vyšší podíl venkovského obyvatelstva, bývá zpravidla vyšší podíl domácností bydlících ve vlastním. Naopak v zemích, kde je vyšší podíl obyvatel žijících ve velkých městech, bývá často vyšší podíl nájemního bydlení,“ dodává Fialová.

Podle dat serveru Numbeo se přitom nájemní bydlení v Česku ve srovnání s vlastnictvím vyplatí více než ve většině ostatních unijních států. V tomto ohledu nás překonává pouze Německo a Francie.

„S ohledem na zvyšující se nedostupnost vlastnického bydlení lze očekávat postupný nárůst bydlení v nájmu, a to zejména ve větších městech. Ačkoliv je nájemní bydlení často lepší a v některých případech ekonomicky výhodnější formou bydlení, pojí se s ním řada nejistot,“ upozorňuje Tereza Hrtúsová, analytička České spořitelny. „Postrádáme mechanismy, které by nájemníkovi zaručily dlouhodobě stabilní a finančně udržitelné bydlení, vlastníkovi pak naopak chybí záruky, že je jeho nemovitost v dobrých rukou,“ shrnuje na závěr.

Domů
Sdílet
Diskuse