Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
8. července 2023 12:18
Čas čtení 1:32

VIDEO: USA dodají Ukrajině kontroverzní kazetovou munici. Podívej se, jak tato ničivá zbraň funguje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: USA dodají Ukrajině kontroverzní kazetovou munici. Podívej se, jak tato ničivá zbraň funguje
Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci

Kazetová munice se stane součástí příštího balíčku vojenské pomoci, potvrdil v pátek poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Rozhodnutí následuje po měsících debat, zda poskytnout Kyjevu zbraně, které mohou mít na svědomí civilisty.

Sullivan přiznal, že se jednalo o složité rozhodnutí, které administrativa Joea Bidena dlouho odkládala. „Vyžadovalo to důkladný rozbor potenciálních škod pro civilisty. Tým pro národní bezpečnost rozhodnutí jednomyslně doporučil a prezident nakonec rozhodl, že v této strategii budeme pokračovat,“ citovalo Sullivana CNN. Ukrajina obdrží munici v rámci probíhající protiofenzivy. 

8. července 2023 11:22 Čas čtení 1:14 Romové chtějí, aby Zelenskyj vyzval uprchlíky v Česku k toleranci a nenásilí Romové chtějí, aby Zelenskyj vyzval uprchlíky v Česku k toleranci a nenásilí

Co je kazetová munice?

Jedná se o střelu, která v sobě obsahuje určité množství submunice. Letoun nad cílem odhodí kontejner (kazetu), který se ve vzduchu otevře, a tím se uvolní submunice. Ta je tvořená například malými bombami, které se rozlétnou na poměrně velký prostor. Submunice může obsahovat například kovové špony, kuličky, střepiny, ale i napalm či další chemické nebo biologické zbraně. Kazetové střely zakazuje více než 120 zemí světa, ale během války je používalo Rusko i Ukrajina.


Munice je problematická zejména v případě selhání nebo nefunkčnosti. To znamená, že nevybuchlé malé bomby mohou zůstat ležet na zemi i několik let a později náhle vybuchnout.

Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan na pátečním brífinku v Bílém domě řekl, že úředníci „uznávají, že kazetová munice vytváří riziko civilního poškození“ z nevybuchlých bomb.

Americké jsou oproti ruským méně rizikové, humanitární organizace jsou proti jejich použití i tak 

Sullivan řekl novinářům, že americké kazetové bomby posílané na Ukrajinu jsou mnohem bezpečnější než ty, které podle něj již Rusko v konfliktu použilo. Americké mají míru selhání nižší než 2,5 %, zatímco u těch ruských je pravděpodobnost nevybuchnutí mezi 30–⁠40 %.

3. května 2024 14:00 Čas čtení 4:05 Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem

Bidenův krok obchází zákon USA zakazující výrobu, používání nebo přepravu kazetové munice s mírou selhání vyšší než 1 %. Na začátku války, když byl Bílý dům dotázán na obvinění, že Rusko používá kazetové a vakuové bomby, tehdejší tiskový tajemník řekl, že pokud by to byla pravda, jednalo by se o „válečný zločin“.

Marta Hurtado, mluvčí OSN pro lidská práva, v pátek řekla: „Používání takové munice by mělo okamžitě přestat a neměla by být používána nikde.“

Rozhodnutí poslat munici na Ukrajinu samozřejmě zkritizovala i ruská strana. „Krutost a cynismus, s nimiž Washington přistoupil k otázce převozu smrticích zbraní do Kyjeva, je zarážející,“ řekl ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov. „Nyní, vinou USA, bude po mnoho let hrozit, že nevinní civilisté budou vyhozeni do vzduchu submunicí, která selhala.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však americkému prezidentovi za „včasný, široký a velmi potřebný“ balíček vojenské pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů (téměř 17 a půl miliardy korun) poděkoval.

Domů
Sdílet
Diskuse