Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
30. července 2023 10:51
Čas čtení 0:57

Spoluzakladatel OceanGate chce do roku 2050 poslat tisíc lidí na Venuši, žili by ve vznášející se kolonii

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Spoluzakladatel OceanGate chce do roku 2050 poslat tisíc lidí na Venuši, žili by ve vznášející se kolonii
Zdroj: MaxPixel/volně k užití

Spoluzakladatel společnosti OceanGate, nechvalně proslulé svou ztracenou miniponorkou Titan, má dle všeho velké plány.

Guillermo Söhnlein se nenechal tragédií odradit a v rozhovoru pro deník Insider řekl, že lidstvo musí i nadále posouvat hranice inovací. Smrt pasažérů Titanu by dle něj neměla lidem zabránit v dalším zkoumání.

„Zapomeňte na OceanGate. Zapomeňte na Titan. Zapomeňte na Stockton. Lidstvo může být na pokraji velkého průlomu a nevyužít ho, protože nás jako druh zavřou a zatlačí zpátky do statu quo,“ uvedl.

14. července 2023 16:12 Čas čtení 1:08 Na internet unikl přepis závěrečné komunikace s posádkou ponorky Titan. Může objasnit, co se přesně stalo? Na internet unikl přepis závěrečné komunikace s posádkou ponorky Titan. Může objasnit, co se přesně stalo?

Je to splnitelné, míní podnikatel

Nyní je jeho nejnovějším cílem vyslat do roku 2050 tisíc lidí, kteří by žili – vznášeli se – v atmosféře Venuše. „Je to ambiciózní cíl, ale myslím, že do roku 2050 je také velmi dobře splnitelný,“ řekl Söhnlein.

Přestože je Venuše nejteplejší planetou sluneční soustavy, její atmosféra je plná oxidu uhličitého a její atmosférický tlak je více než 90krát vyšší než na Zemi, Söhnlein nevidí důvod, proč by to nešlo. Poukazuje přitom na výzkumy, které naznačují, že asi 50 kilometrů od povrchu Venuše existuje kousek atmosféry, kde by lidé teoreticky mohli přežít. Jsou tam totiž zřejmě nižší teploty a menší tlak.

Uvedl, že pokud by se podařilo zkonstruovat vesmírnou stanici, která by odolala kyselině sírové v mracích, mohly by v atmosféře Venuše jednoho dne žít stovky až tisíce lidí.

Jak uvádí server Sportskeeda, po studiu práv nastoupil Guillermo Sohnlein k námořní pěchotě. Založil různé společnosti, například Asociaci podnikatelů ve vesmíru (IASE), jejímž cílem je pomáhat podnikatelům zakládat podniky a start-upy související s vesmírem. V roce 2009 spoluzaložil se Stocktonem Rushem společnost OceanGate.

Domů
Sdílet
Diskuse