Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
14. července 2023 16:12
Čas čtení 1:08

Na internet unikl přepis závěrečné komunikace s posádkou ponorky Titan. Může objasnit, co se přesně stalo?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na internet unikl přepis závěrečné komunikace s posádkou ponorky Titan. Může objasnit, co se přesně stalo?
Zdroj: OceanGate

Tento týden na internet unikl údajný přepis poslední komunikace posádky ponorky Titan s vnějším světem.

Snímky, které se šíří sociálními sítěmi, mají obsahovat jak komunikaci mezi osobami na palubě ponorky, tak jejich diskusi s mateřskou lodí Polar Prince. Komunikace se okamžitě ujal americký youtuber a inženýr Jeff Ostroff, který přepis prošel a uvedl, že se pravděpodobně jedná o reálnou komunikaci. Ta naznačuje, že se posádka snažila ponorku opustit, avšak marně, píší Indy100 a News Week

24. června 2023 14:00 Čas čtení 1:13 VIDEO: Simulace ukazuje tragickou implozi ponorky Titan. Pasažéři zřejmě zemřeli okamžitě VIDEO: Simulace ukazuje tragickou implozi ponorky Titan. Pasažéři zřejmě zemřeli okamžitě

„Tento přepis se nejvíce blíží scénářům, které se podle mého názoru staly. Shoduje se i s časovými údaji,“ řekl Jeff Ostroff. Přepisy mapují celou cestu ponorky Titan k Titanicu. V 8:01 hodin ráno začal její ponor a jen o 20 minut později posádka hlásila, že je v hloubce 756 metrů. Podle výpočtů inženýra však ponorka měla být v tomto čase pouze v 532 metrech, což znamená, že klesala příliš rychle. 

Po 51 minutách cesty byla ponorka v hloubce 1 934 metrů, avšak podle odborných výpočtů měla být v hloubce 1 292 metrů. V čase 09:28 hodin se proto na ponorce začaly spouštět poplašné systémy. „Zaznamenáváme poplach z RTM (monitorovací systém),“ má se psát v přepisu. „Ponorka byla o 1 200 metrů hlouběji, než se očekávalo,“ míní Ostroff.

14. července 2023 13:37 Čas čtení 0:30 OceanGate nabízející ponory k Titaniku maže své digitální stopy OceanGate nabízející ponory k Titaniku maže své digitální stopy

Pak měla ponorka uvolnit balastní nádrž, což jí mělo pomoci k výstupu. To se ovšem nepovedlo. Ponorka Titan ohlásila „praskající zvuk“ i to, že monitorovací systém blikal červeně. „Všichni se snažili vystoupit. Je to velmi znepokojující. Podívejte se na jejich hloubku, 3 457 metrů. Asi před třemi minutami byli v hloubce 3 476 metrů. Takže ponorka OceanGate Titan v tuto chvíli za tři minuty urazila jen asi 20 metrů,“ komentuje inženýr.

Poslední zprávu pak Titan zaslal v 09:46 hodin a obsahovala informaci, že se ponorné vozidlo nachází v hloubce 3 457 metrů a přepíná na záložní baterii. Následně zmizela.

 
Domů
Sdílet
Diskuse