Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
19. srpna 2023 11:18
Čas čtení 2:27

POZOR: Nebezpečná sekta v českých ulicích láká mladé věřící, může tě oslovit i online. Takto poznáš její náborové taktiky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
POZOR: Nebezpečná sekta v českých ulicích láká mladé věřící, může tě oslovit i online. Takto poznáš její náborové taktiky
Zdroj: Unsplash/Rosie Sun

V Česku v posledních letech nabývá na popularitě dosud nepříliš známá sekta s názvem Šinčchondži. Tato náboženská skupina pocházející z Jižní Koreje cílí převážně na mladé věřící. Jak probíhá nábor nových členů? A jaké zkušenosti popisují bývalí členové?

Vnitřní fungování sekty, způsob náboru nových členů, ale i manipulaci těch stávajících se nyní podařilo zmapovat redaktorům serveru Seznam Zprávy. Ti se za pomocí zvukových nahrávek pokusili přijít na to, co se uvnitř netradičního náboženského společenství vlastně děje.

18. srpna 2023 7:40 Čas čtení 2:06 „Jsem víc než pouhý obraz na pražské tramvaji.“ Chatovali jsme s Ježíšem v mobilní appce, v prémiové verzi nabízí i Satana „Jsem víc než pouhý obraz na pražské tramvaji.“ Chatovali jsme s Ježíšem v mobilní appce, v prémiové verzi nabízí i Satana

Jeden ze zveřejněných záznamů zobrazuje člena sekty, který se snaží ostatní věřící odradit od čtení článků, jež se Šinčchondži věnují. Tyto články označuje za „jed“, kterým by se mohli členové otrávit, samotné novináře pak nazývá satanem. „Takto pracuje satan. Kompletně všechny tyto články. Ještě jsem neviděl ani jeden článek pořádný,“ zní na jedné z nahrávek.

Reportérům Seznam Zpráv se podařilo také zkontaktovat dvě bývalé členky sekty, které se rozhodly podělit o své zkušenosti. „Když mi řekli, že jsou Šinčchondži, tak jsem to slyšela poprvé a oni na mě apelovali, abych si nic nevyhledávala, že to je nebezpečné,“ říká jedna ze žen, která v Šinčchondži strávila čtyři roky.

Konec skrývání

Sekta v Česku dlouhou dobu existovala spíše v utajení, její členové nekomunikovali s médii a fungování skupiny bylo zahaleno tajemstvím.

To se změnilo v roce 2021, kdy se náboženské hnutí rozhodlo, že již dále nebude nic tajit. Sekta nyní disponuje vlastními webovými stránkami a profily na sociálních sítích. Členové hnutí dokonce pořádají online webové semináře.

7. července 2022 8:00 Čas čtení 0:29 KVÍZ: Dostala by tě sekta? KVÍZ: Dostala by tě sekta?

Religionista Zdeněk Vojtíšek však pro Seznam Zprávy uvedl, že se v případě sekty nejedná o úplnou transparentnost. „Takové ty ‚zákrytné‘, nejasné akce, kdy se schovávají za nějakou organizaci nebo kdy o sobě na první poslech neřeknou, k čemu patří a v co přesně věří, to pokračuje dále. A ta církev není nijak otevřená,“ uvádí Vojtíšek.

Seminář Zdeňka Vojtíška o tom, co prožívají lidé, které se snaží zlákat Šinčchondži, si můžeš poslechnout na Spotify. Určitě si tuhle hodinovou nahrávku dej, ať máš jasno. Náboráři se mohou tvářit jako tví kamarádi, ale snaží se z tebe hlavně dostat osobní informace, aby tebou mohli později snadno manipulovat. 
Šinčchondži
Zdroj: Refresher


Oslovit tě sekta může například na Instagramu. Na fotografii výše vidíš příklad, v němž sekta láká lidi přes svou „nevládku“ HWPL (Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light), které jde podle webu o „celosvětový mír a ukončení válek“.

„Jednou z našich letošních aktivit je kampaň Mír se vším stvořením, děláme to pro šíření kultury míru v Česku a šíření pozitivity. Součástí této kampaně jsou učitelé, politici, mládež, náboženští vůdci, ale také novináři a influenceři. Byli bychom velmi poctěni, kdybyste se mohli stát součástí této kampaně, je to krátká QaA (asi 3 otázky) a její natáčení zabere asi 1 hodinu,“ láká v soukromé zprávě členka HWPL.

Jak poznat Šinčchondži na ulici?

Členové sekty se při náboru nových členů zaměřují převážně na mladé lidi, které se nebojí oslovit přímo na ulici nebo prostřednictvím sociálních sítí. Pokud tě někdo takový na ulici zastaví, pravděpodobně tě osloví pod falešnou záminkou, jako je tvorba diplomové práce, projektu či filmového scénáře. Věřící mají u sebe velmi často tablet, který slouží k navození pocitu, že s daným člověkem vyplňuješ dotazník.

16. srpna 2023 15:06 Čas čtení 0:38 Po Praze jezdí tramvaj s Ježíšem, cestujícím má přiblížit víru Po Praze jezdí tramvaj s Ježíšem, cestujícím má přiblížit víru

Název Šinčchondži v překladu znamená „Nové nebe, nová země“. Sekta, v jejímž čele stojí vůdce Man Hee Lee, vznikla v roce 1984 v Jižní Koreji. Za téměř čtyři dekády své existence se hnutí rozšířilo do různých oblastí celého světa. Man Hee Lee je zároveň i předsedou výše zmíněné organizace HWPL.

Od konce roku 2021 v Česku také funguje anonymní webová stránka, která zveřejňuje nejen příběhy lidí, kteří mají se sektou zkušenosti. „Nábor jednotlivých potenciálních členů je individuální proces, který je člověku přizpůsobován na míru na základě jeho povahy a situace,“uvádí o strategiích sekty.

Domů
Sdílet
Diskuse