Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
19. srpna 2023 17:00
Čas čtení 1:07

V Miami uhynula slavná kosatka Lolita, v zajetí žila více než půl století. Ve volné přírodě zbývá už jen 73 jedinců jejího druhu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Miami uhynula slavná kosatka Lolita, v zajetí žila více než půl století. Ve volné přírodě zbývá už jen 73 jedinců jejího druhu
Zdroj: Unsplash/Thomas Lipke/volně k užití

Lolita byla spolu s dalšími šesti kosatkami odchycena v roce 1970 ve vodách u státu Washington. Příčinou jejího úmrtí bylo podezření na onemocnění ledvin.

Kosatka byla u veřejnosti známá také pod jmény Tokitae či Toki. Akvárium v prohlášení uvedlo, že zvíře bylo před smrtí léčeno „okamžitě a energicky“. Podle webu Washington Post vykazovala Lolita v posledních týdnech života vážné známky nepohody. Její věk byl odhadován na 57 let.

Ochránci zvířat upozorňují, že kosatka byla násilně odchycena 8. srpna 1970 u břehů státu Washington, když jí byly asi 4 roky. Spolu s Lolitou mělo být obklíčeno dalších asi 80 kosatek, z nichž se několik údajně utopilo.

17. srpna 2023 18:30 Čas čtení 0:50 V Chorvatsku ulovili exotickou jedovatou rybu. Při doteku způsobuje silné bolesti V Chorvatsku ulovili exotickou jedovatou rybu. Při doteku způsobuje silné bolesti

PETA ve svém vyjádření k úmrtí Lolity připomíná drastické podmínky, kterým jsou zvířata v podobných zábavních parcích vystavena, a vyzývá akvárium, aby propustilo kosatku Corky, která je uvězněna 54 let, „než bude sdílet osud Lolity“.

Druh vymírá

Prvních deset let v zajetí žila Lolita ve výběhu společně se samcem Hugem, který však v roce 1980 uhynul v důsledku mozkového aneurysmatu. Ještě v březnu zástupci mořského akvária v Miami informovali, že se plánuje navrácení kosatky do jejích domovských vod. Na jejím přesunu měly s majitelem akvária spolupracovat neziskové organizace Friends of Toki a Jim Irsay. Akci finančně podporoval majitel fotbalového klubu NFL Indianapolis Colts. Ve volné přírodě žije v současné době pouze 73 kosatek jižních.

14. srpna 2023 15:28 Čas čtení 0:37 Vědci a vědkyně našli v hlubinách nového tvora se 20 pažemi. Co ti připomíná? Vědci a vědkyně našli v hlubinách nového tvora se 20 pažemi. Co ti připomíná?

Miami Seaquarium, ve kterém Lolita žila, čelilo v minulosti mnoha kontroverzím. V loňském roce například americké ministerstvo zemědělství vydalo zprávu, která popisuje, jak akvárium drasticky omezilo stravu devíti delfínům, aby je přimělo k lepším výkonům. Rozzlobení delfíni kvůli tomu vykazovali známky agrese vůči trenérům i návštěvnictvu.

Domů
Sdílet
Diskuse