Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
28. srpna 2023 11:41
Čas čtení 0:44

Ruské elitní jednotky míří na Ukrajinu. Washington zřejmě objevil tajné plány Moskvy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Moskva chce tímto krokem zabránit postupu ukrajinských vojáků přes ruské linie.

Rusko vysílá některé ze svých elitních vojáků do Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny, kde se ukrajinským silám podařilo nedávno dosáhnout vojenských úspěchů. Moskva tak chce zabránit dalšímu ukrajinskému postupu, naznačil americký Institut pro studium války (ISW). TASR o tom informuje podle nedělní zprávy televize Sky News.

ISW zpozoroval, že přinejmenším některé části ruské elitní 76. gardové letecké útočné divize se přemisťují z oblasti v okolí města Kreminna na západě Záporožské oblasti do oblasti v okolí obce Robotyne.

27. srpna 2023 15:46 Čas čtení 0:33 Při srážce letadel zahynul známý ukrajinský pilot Juice, který se proslavil v bojích o Kyjev na začátku války Při srážce letadel zahynul známý ukrajinský pilot Juice, který se proslavil v bojích o Kyjev na začátku války

Ukrajina tento týden oznámila, že její vojáci vstoupili do strategicky významné obce Robotyne na jihovýchodě země. Podle Sky News přitom obec leží v klíčové oblasti fronty.

Právě zde a na několika dalších klíčových pozicích se podařilo Ukrajincům v posledních dnech dosáhnout významných taktických zisků. ISW přitom s odvoláním na ruské i ukrajinské zdroje uvádí, že ukrajinské síly postupují přes možná nejsložitější ruské obranné pozice.

Nejmenovaný ukrajinský velitel také v sobotu pro agenturu Reuters uvedl, že ukrajinským silám se podařilo prolomit složitou linii ruské obrany na jihu Ukrajiny, díky čemuž budou moci nyní ukrajinští vojáci postupovat na jihu rychleji. Zároveň prohlásil, že ukrajinská armáda se chce probojovat až k Azovskému moři.

Ukrajina
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse