Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
28. srpna 2023 13:35
Čas čtení 0:46

Noční oblohu prozáří modrý superúplněk. Kdy ho sledovat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Noční oblohu prozáří modrý superúplněk. Kdy ho sledovat?
Zdroj: TASR/AP

Tento týden nás čeká magická přírodní rozlučka s létem...

Superúplněk nastane v noci ze 30. na 31. srpna. Sice nese přídavek „modrý“, ale ve skutečnosti bude načervenalý. Nejzajímavější pohled na něj bude už 30. srpna kolem 19:30 hodin, tak si nastav budíček a užij si tuhle unikátní podívanou.

28. srpna 2023 9:43 Čas čtení 0:51 Chčije a chčije. Počasí bude deštivé, o víkendu tě ale čekají příjemné letní teploty Chčije a chčije. Počasí bude deštivé, o víkendu tě ale čekají příjemné letní teploty

Označení superúplněk se používá pro tzv. přízemní úplněk, tedy pro jev, kdy se Měsíc na oběžné dráze dostane velmi blízko k Zemi. Tentokrát se k nám přiblíží na vzdálenost 357 309 kilometrů, což je o 85 kilometrů blíže, než na kolik se Měsíc přiblížil během prvního letošního superúplňku. Ten nastal 1. srpna. 

Měsíc tak bude mnohem větší než kdy jindy a vycházet bude za obzorem. To v nás vyvolá pocit, že je Měsíc mega „obrovský“. 

Modrý načervenalý superúplněk

Nadcházející superúplněk nese označení „modrý“. Jeho barva přitom nebude modrá, ale načervenalá. Proč se mu tedy říká modrý? Odpověď je jednoduchá. V anglickém jazyce se totiž tomuto úkazu říká „blue supermoon“, což vychází z výrazu „once in a blue moon“. To by se mohlo přeložit do českého jazyka jako „jednou za uherský rok“. 

26. srpna 2023 15:00 Čas čtení 4:24 Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel

Snad tě nezklame, když Měsíc nebude modrý. Naopak se můžeš cítit velmi výjimečně. Je velmi vzácné, aby se v jednom měsíci superúplněk vyskytl hned dvakrát.

Domů
Sdílet
Diskuse