Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK
2. září 2023 14:43
Čas čtení 1:08

Lidé naočkovaní proti RS virům mohou dostat peníze od pojišťovny. Jak velký je příspěvek?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lidé naočkovaní proti RS virům mohou dostat peníze od pojišťovny. Jak velký je příspěvek?
Zdroj: Mufid Majnun / Unsplash

Lidé, kteří se nechají očkovat proti RS virům, mohou dostat až 2 000 korun zpět od zdravotní pojišťovny. Vyplývá to z odpovědí zástupců pojišťoven na dotaz ČTK.

Nově schválená vakcína stojí 5 000 korun, lidé ji u lékaře zaplatí a po předložení dokladu jim pojišťovna vyplatí příspěvek. RS virus způsobuje infekce dýchacích cest, často záněty průdušek. Epidemie obvykle předchází epidemii chřipky.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek na síti X, dříve Twitter, napsal, že vakcína byla pro EU schválena minulý týden. Určená je pro lidi starší 60 let a pro těhotné ve třetím trimestru. Nejčastěji se RS virem nakazí malé děti, které jsou chráněny při očkování matky, nejvíc úmrtí je ale mezi seniory.

„Závažný průběh doprovázený nutnou hospitalizací hrozí pacientům s chronickým onemocněním srdce či ledvin, chronickou obstrukční plicní nemocí, astmatem či diabetem mellitem,“ řekl v pondělí novinářům předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL). VZP lidem nad 60 let přispívá na vakcínu 2 000 korun od začátku září.

6. května 2024 15:00 Čas čtení 6:16 „Hlavně mysli pozitivně a tolik si to neber.“ Jsme mladí, máme zkušenost s rakovinou a tohle od vás nechceme slyšet „Hlavně mysli pozitivně a tolik si to neber.“ Jsme mladí, máme zkušenost s rakovinou a tohle od vás nechceme slyšet

Příspěvek z fondu prevence své pojišťovny mohou použít i pojištěnci ostatních zdravotních pojišťoven. Ty většinou nemají přesně určeno, na jaké očkování ho mohou čerpat, a nelimitují příspěvek věkem nad 60 let. Jejich zástupci na dotaz ČTK potvrdili, že to bude možné i na novou vakcínu proti RS virům. Příspěvek na očkování je 700 až 2 000 korun podle pojišťovny.

Loni na podzim se Česko i další evropské země potýkaly s výjimečně silnou epidemií RS virů, které postihují hlavně malé děti. Virus se mezi nimi šíří každoročně před epidemií chřipky, v předcházejících letech ale byla epidemie slabá díky protiepidemickým opatřením souvisejícím s epidemií covidu-19.

Domů
Sdílet
Diskuse