Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
2. října 2023 v 13:49
Čas čtení 1:04

Prigožinův syn se zřejmě snaží převzít vedení Wagnerovy skupiny. Ta už ale nového vůdce má

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Prigožinův syn se zřejmě snaží převzít vedení Wagnerovy skupiny. Ta už ale nového vůdce má
Zdroj: TASR/AP

Se zjištěním přišla americká organizace Institut pro studium války (ISW).

Vedení Wagnerovy skupiny se zřejmě pokouší převzít syn Jevgenije Prigožina. Pětadvacetiletý Pavel Prigožin má v současné době jednat s ruskou Národní gardou (Rosgvardia) o tom, že by se žoldnéřská organizace založená jeho zemřelým otcem znovu zapojila do bojů na Ukrajině. Zprávu ISW převzal britský televizní portál Sky News.

Kdo povede Wagnerovu skupinu?

Pokud by se tak stalo, Prigožin mladší by byl vlastně alternativním lídrem skupiny. Současný vůdce Wagnerovy skupiny, Andrej Trošev, který pracuje pro ruské ministerstvo obrany, se minulý týden zúčastnil setkání v Kremlu spolu s náměstkem ruského ministra obrany. Putin Troševa veřejně uznal jako svého blízkého spolupracovníka. Podle médií mělo setkání ukázat, že po neúspěšné vzpouře wagnerovců je žoldnéřská skupina pod kontrolou Ruska.

Kroky Pavla Prigožina naznačují, že „někteří wagnerovci mají zájem shromáždit se kolem vůdce, který je alternativou ke Kremlu a k Troševovi pracujícímu pod ministerstvem obrany“, stojí ve zprávě ISW. Organizace citovala svůj zdroj z Wagnerovy skupiny, podle něhož Prigožin mladší a Národní garda jednají také o tom, že si skupina zachová svůj název, symboly, ideologii, velitele a vedení.

Vůdce ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin zemřel letos v srpnu po letecké havárii. Letadlo se zřítilo severozápadně od Moskvy, když mělo namířeno z hlavního města do Petrohradu. Americké tajné složky oznámily, že pád letadla si objednal Kreml. Ten však veškerá nařčení odmítl. Ruský prezident Vladimir Putin také vyjádřil kondolence pozůstalým po Prigožinovi. 

1. října 2023 v 6:00 Čas čtení 3:38 Těchto 25 herců a hereček z Harryho Pottera už zemřelo. Příčinou byla vražda, rakovina i vysoký věk Těchto 25 herců a hereček z Harryho Pottera už zemřelo. Příčinou byla vražda, rakovina i vysoký věk

Koncem června letošního roku Prigožin zmobilizoval své muže na pochod na Moskvu z důvodu frustrace plynoucí z neefektivnosti ruského vojenského vedení. O několik hodin později pochod zastavil. Kreml Prigožinovi údajně přislíbil imunitu před trestním stíháním. Jednou z podmínek pro amnestii byl jeho odchod do sousedního Běloruska.

Domů
Sdílet
Diskuse