Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Soukeníková TASR
23. srpna 2023 v 19:21
Čas čtení 1:29

Vůdce wagnerovců Prigožin je po smrti, potvrdily ruské úřady. V havarovaném letadle byl i další klíčový muž (Aktualizováno)

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vůdce wagnerovců Prigožin je po smrti, potvrdily ruské úřady. V havarovaném letadle byl i další klíčový muž (Aktualizováno)
Zdroj: TASR/AP

Vůdce ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin je velmi pravděpodobně po smrti. Zemřel po letecké havárii, na palubě bylo dalších devět lidí. Všichni zemřeli, včetně Dmitrije Utkina, člena skupiny, který je považován za jejího zakladatele.

Soukromé letadlo hlavy žoldnéřské skupiny ve středu večer havarovalo v moskevské Tverské oblasti, po smrti je všech deset pasažérů. Zprávu, že byl Prigožin na palubě letadla, potvrdila ruská agentura TASS s odkazem na ruské úřady. Zda byl opravdu mezi oběťmi, zprvu nebylo jasné. Později ruské úřady potvrdily, že je Jevgenij Prigožin po smrti. 

Prigožinovu smrt později ve středu večer potvrdil i kanál na Telegramu navázaný na Wagnerovu skupinu. Channel s názvem „Grey Zone“ uvedl, že byl Prigožin „zabit v důsledku činů ruských zrádců“. Ani tuto informaci však doposud nebylo možné ověřit.

Podle tohoto kanálu mělo být letadlo sestřeleno ruskou raketou protivzdušné obrany. Z okolí žoldnéřů ještě nikdo Prigožinovu smrt nepotvrdil ani nevyvrátil. Podle některých zdrojů mělo ve středu večer z Moskvy letět ještě druhé Prigožinovo soukromé letadlo. 


Na sociální síti X (Twitter) se objevily i záběry z havárie. Důvody pádu letadla jsou ale prozatím předmětem vyšetřování.

„Soukromý letoun Embraer Legacy na trase z Moskvy do Petrohradu se zřítil blízko vesnice Kuženkino v Tverské oblasti. Na palubě bylo deset lidí včetně tří členů posádky. Na základě prvních informací zahynuli všichni na palubě,“ uvedlo na platformě Telegram ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

Podle agentury TASS už bylo osm těl z havarovaného letadla nalezeno. Letadlo se mělo vznítit v okamžiku, kdy dopadlo na zem, píše britská stanice BBC. Další zdroje spekulují nad možnými explozemi ještě ve vzduchu. Ani jedna z variant ještě nebyla potvrzena. 

Podle The Wall Street Journal byl na palubě letadla také člen wagnerovců považovaný za jejich zakladatele Dmitrij Utkin. Jeho smrt později potvrdil telegramový kanál „Grey Zone“ i ruské úřady. 

23. srpna 2023 v 12:07 Čas čtení 0:56 „Jste z Ukrajiny?“ zeptal se muž dvou žen a začal je surově bít „Jste z Ukrajiny?“ zeptal se muž dvou žen a začal je surově bít


Vzpoura před dvěma měsíci

Koncem června letošního roku Prigožin zmobilizoval své muže na pochod na Moskvu z důvodu frustrace plynoucí z neefektivnosti ruského vojenského vedení.

O několik hodin později však pochod zastavil. Kreml Prigožinovi údajně přislíbil imunitu před trestním stíháním. Jednou z podmínek pro amnestii byl jeho odchod do sousedního Běloruska. Přesto se Prigožin údajně znovu objevil v Rusku koncem července v době konání rusko-afrického summitu v Petrohradu.

Aktualizujeme.

Domů
Sdílet
Diskuse