Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ema Stanovská
15. října 2023 10:08
Čas čtení 1:02

FOTO: Na západní polokouli bylo k vidění prstencové zatmění Slunce. Tato vzácná událost se zopakuje až za 23 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Pozorovatelé oblohy na celém americkém světadílu v sobotu viděli vzácnou nebeskou událost – prstencové zatmění Slunce.

Ve městě Albuquerque v americkém státě Nové Mexiko se shromáždil dav lidí s ochrannými brýlemi, kteří jako jedni z mnoha na západě USA sledovali, jak Měsíc přechází mezi Sluncem a Zemí v nejvzdálenějším bodě od naší planety. Jelikož je Měsíc tak daleko, nezakrývá Slunce úplně a vytváří efekt „ohnivého kruhu“.

Během několika hodin procházela nejvýraznější „dráha prstence“ přes několik velkých měst včetně Eugene v Oregonu a San Antonia v Texasu, přičemž částečné fáze zatmění trvaly hodinu nebo dvě před a po zatmění.

Příští rok nastane úplné zatmění

Událost slouží také jako „generální zkouška“ před úplným zatměním, které má nastat v dubnu 2024. Obě zatmění budou pro vědu „absolutně úchvatná“, řekla Madhulika Guhathakurt, americká vědecká pracovnice heliofyzikálního programu.


Zatmění Slunce mají výrazný vliv na horní vrstvy atmosféry, například na ionosféru, která je plná nabitých částic a je zodpovědná za odrážení a lámání rádiových vln.

„Přestože se atmosférické účinky zatmění Slunce zkoumají už více než 50 let, stále zůstává mnoho nezodpovězených otázek,“ řekla Guhathakurt.


Úplné zatmění Slunce se v USA uskutečnilo v roce 2017. Po příštím úplném zatmění bude další až v roce 2044, zatímco další prstencové zatmění nastane v roce 2046.

Domů
Sdílet
Diskuse