Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
10. listopadu 2023 v 7:48
Čas čtení 0:57

Zapojí se do stávky škol učitelé a učitelky? Pětina se potýká s fyzickým vyčerpáním, čelí i syndromu vyhoření

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zapojí se do stávky škol učitelé a učitelky? Pětina se potýká s fyzickým vyčerpáním, čelí i syndromu vyhoření
Zdroj: Freepik / volně k užití

Odbory na 27. listopadu vyhlásily celostátní stávku mateřských, základních a středních škol. Kolik se zapojí učitelů a učitelek, zatím není jasné.

Důvodů pro vyhlášení stávky je podle odborů hned několik –⁠ třeba pokles mezd a platů, zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin, kroky vlády v oblasti důchodů, neochota snížit věk odchodu do důchodu pro náročné profese a hrozba zdražení energií. Do stávky se pravděpodobně zapojí i učitelé a učitelky. Právě těch se týká i aktuální průzkum národního institutu SYRI, kterého se účastnilo 1768 pedagogů a pedagožek.

Zdrojů vyčerpání je hned několik

Z výzkumu vyplynulo, že pětina českých učitelů a učitelek se potýká s fyzickým vyčerpáním. Diagnostická data pro syndrom vyhoření pak splňuje šest procent z nich. Za největší zdroje stresu považují problémové chování žactva, vysoké pracovní vytížení, obtížnou komunikaci s rodiči a přetížení administrativou.

Výzkum také ukázal, že většina pedagogů je spokojena se svou prací, nespokojeni jsou však s finančním ohodnocením. Zároveň se prokázala souvislost mezi psychickým stavem učitelů a učitelek a studijními výsledky žactva. Je zajímavé, že vyšší spokojenost učitelů a pocit komunity jsou spojeny s lepšími výsledky žáků v matematice.

21. září 2023 v 6:00 Čas čtení 5:58 Česko centrem vzdělanosti? Jistě, pane premiére, už nám chybí jen pár desítek miliard korun Česko centrem vzdělanosti? Jistě, pane premiére, už nám chybí jen pár desítek miliard korun

„Klíčovým faktorem, který pracovní spokojenost učitelů ovlivňuje, je přitom podle našich zjištění kvalita vedení školy. Spokojenost učitelů tedy přímo souvisí s tím, jaké jsou manažerské a vůdčí schopnosti ředitelů a ředitelek základních škol,“ uvedl k výsledkům šetření Jiří Mudrák ze SYRI a Psychologického ústavu AV.

Na odhad, kolik škol se ke stávce přidá, je podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Františka Dobšíka ještě brzy. Školy budou muset o případném zapojení do stávky informovat nejméně tři dny předem.

Domů
Sdílet
Diskuse