Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
18. listopadu 2023 v 7:37
Čas čtení 0:41

Nobelova cena pro juniory míří do Česka. Prestižní ocenění získala studentka ČVUT

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Vítězkou letošního ročníku soutěže The Global Undergraduate Awards 2023, které bývá přezdíváno Nobelova cena pro juniory, se stala Dominika Burešová z pražského ČVUT.

Dominika Burešová zvítězila v kategorii matematiky a fyziky. Porotu zaujala svojí bakalářskou prací, ve které se věnovala algebraickým a stavovým vlastnostem kvantových logik a v níž shrnula výsledky svého víceletého výzkumu. V soutěži uspěla v konkurenci 2 800 studentek a studentů z dalších 409 světových univerzit.

„Na střední škole jsem vůbec nebyla oborově vyhraněná. V druhém semestru bakalářského studia OI jsem si zapsala předmět z matematického minoru, který vyučoval prof. Pták. Od té doby jsem nechtěla dělat nic jiného než matematiku,“ říká Burešová s tím, že svoji vášeň k matematice objevila až na vysoké škole.

Dominika Burešová.
Dominika Burešová. Zdroj: Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze

Burešová je třetím zástupcem České republiky, který v prestižní soutěži uspěl. První byla v roce 2015 Hana Sedláčková z Masarykovy univerzity v Brně, která zvítězila v kategorii věd o živé přírodě. O dva roky později pak ve stejné kategorii vyhrála Tereza Gerguri.

Domů
Sdílet
Diskuse