Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
17. ledna 2024 8:06
Čas čtení 1:11

Dálniční známka zdraží až o 800 korun. Poradíme ti fintu, díky které ušetříš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dálniční známka zdraží až o 800 korun. Poradíme ti fintu, díky které ušetříš
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Za známku lidé zaplatí o 800 korun víc, tedy 2300 korun. To je nárůst o více než 50 procent.

Stávající cena dálniční známky platí už přes deset let, zdražení tak není žádným překvapením. Podle serveru Kalkulátor.cz ale i tak lze najít způsoby, jak na ní ušetřit. Shrnujeme vše podstatné, co je třeba k novým cenám dálničních známek vědět.

Jak mít novou známku za starou cenu?

Dálniční známku musí mít většina řidičů na svých autech s benzínovým či naftovým pohonem. Jestli jezdíš na plyn, zaplatíš polovinu, tedy 1150 korun. Nově bude zaveden také poplatek 570 korun pro hybridní auta. Historické vozy, auta na vodíkový pohon či elektroauta mají jízdu po dálnici nadále zdarma.

16. ledna 2024 14:30 Čas čtení 0:39 Makro otevře v Česku desítky nových večerek, první už fungují v Praze Makro otevře v Česku desítky nových večerek, první už fungují v Praze

Nová cena pro rok 2024 se dá podle Kalkulátoru obejít „fintou“, která je zcela legální a lidem ji poradil sám ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podstatné je vědět, že cena známky platí v den nákupu, ale její platnost lze odložit až o měsíc.

řidič, auto
Zdroj: Unsplash/Jonas Junk/volně k užití

„Pokud si budete ještě v únoru objednávat dálniční známku s platností na 29. března, tak za to zaplatíte taky ještě původní cenu,“ uvedl ministr. Příští rok je totiž přestupní, takže si 29. února můžeš koupit známku, odložit si platnost o měsíc a zaplatíš ještě původní cenu. Od dalšího roku už se ale ceně 2300 korun nevyhneš. 

Jak je to u krátkodobých dálničních známek?

Roční dálniční známka sice zdražuje, zlevňují naopak ty s nižší dobou trvání, tedy měsíční a desetidenní. První zmiňovaná zlevní o deset korun, desetidenní o 40. Důvodem je, že Evropská unie stanovuje maximální procento jejich ceny z ročního kupónu. Jednodenní známka na jednorázové cesty vyjde na 200 korun.

15. ledna 2024 15:26 Čas čtení 0:55 Známá automobilka oznámila, že už počítá s elektromobily jako hlavním zdrojem růstu Známá automobilka oznámila, že už počítá s elektromobily jako hlavním zdrojem růstu

Jak to mají kamiony?

Poplatek pro kamiony se v tuto chvíli zvyšovat nebude. „Poplatky za mýto jsou dnes samozřejmě vyšší než u osobních vozidel. Kamiony platí prakticky přesně za každý ujetý kilometr. Výše této ceny je určena Eurovinětou a Česko je na stanoveném limitu. Nemůže proto mýto zvýšit,“ dodával k tématu ministr dopravy.

Domů
Sdílet
Diskuse