Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
18. ledna 2024 12:34
Čas čtení 1:40

Dvě české značky propadly v testu dětských bund a kombinéz, obsahovaly nebezpečné toxické látky (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dvě české značky propadly v testu dětských bund a kombinéz, obsahovaly nebezpečné toxické látky (Aktualizováno)
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Nezisková organizace Arnika, která se zabývá životním prostředím, nakoupila 32 dětských bund ze sedmi evropských zemí a zkoumala jejich složení. Ve více než polovině se nacházely zdraví nebezpečné toxické chemikálie.

Aktualizováno 17:31 – Z bund z Česka, Německa, Polska, Nizozemska, Velké Británie, Srbska a Černé Hory se ty české ukázaly být zdaleka nejhorší. Ve více než polovině zkoumaných vzorcích nalezli odborníci světově zakázanou perfluorooktanovou kyselinu (PFOA), která patří mezi takzvané věčné chemikálie. Ty se používají všude, kde je třeba docílit přilnavosti a nepromokavosti, kromě outdoorového vybavení třeba také v běžeckých voscích. Na studii upozornil server Ekonews.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření brand manažera Hannah&Keen.

Riziko zdravotních problémů

Tyto látky se kromě toho, že jsou toxické, nerozkládají v přírodě kvůli pevné chemické vazbě a znečišťují tak všechny vodní ekosystémy, včetně pitné vody, a to i stovky let poté, co se do životního prostředí dostanou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ekonews.cz (@ekonews.cz)

Nejhorší jsou dle výsledků mezinárodního testu dětské bundy Hannah, po nich následuje značka Husky. Společnosti se k měření podle serveru Ekonews zatím nevyjádřily. 

Refresher obě značky požádal o reakci, která přišla ze strany Hannah:

„Testovaný produkt byl vyroben v roce 2017 a do prodeje uveden v roce 2018. Ve své době výrobek splňoval veškeré normy. V současnosti již danou technologii nevyužíváme a žádný z těchto výrobků není v naší nabídce. Vývoj materiálů a výroby směrem k šetrnosti vůči životnímu prostředí a lidskému zdraví jde samozřejmě stále kupředu. Tyto trendy následujeme a do každé kolekce zařazujeme nové, šetrnější technologie. Na příkladu testovaného produktu s povrchovou vodoodpudivou úpravou DWR-C8 nyní na všech našich výrobcích již naleznete pouze ekologičtější varianty DWR-C6 nebo DWR-C0 (PFC free). Využíváme i další ekologické alternativy, např. Bionic Finish® ECO. Možné znepokojení zákazníků nám není lhostejné. Chceme všechny naše zákazníky ubezpečit, že volbě materiálů a výrobních procesů věnujeme pečlivou pozornost. Stále hledáme nejnovější postupy, které jdou ruku v ruce s udržitelností a zodpovědností vůči našemu životnímu prostředí,“ uvedl brand manažer Jan Štika.

„Přestože jsme v některých softshellových bundách na českém trhu věčné chemikálie očekávali, přítomnost celosvětově zakázaného PFOA a nešťastného prvenství českých bund v žebříčku nejhorších vzorků ve studii nás zaskočilo. Věčné chemikálie PFAS jsou skutečnou hrozbou pro lidské zdraví a životní prostředí. Čím více se toho o nich dozvídáme, tím větší obavy v nás kvůli své všudypřítomnosti, odolnosti a schopnosti se hromadit v těle i v prostředí vzbuzují,“ uvádí autorka studie Jitka Straková ze spolku Arnika.

17. ledna 2024 8:00 Čas čtení 3:25 Móda turistů: Takto se oblékají cizinci a cizinky v centru Prahy. Jak hodnotí hlavní město Česka? Móda turistů: Takto se oblékají cizinci a cizinky v centru Prahy. Jak hodnotí hlavní město Česka?

Vystavování dětí věčným chemikáliím PFAS s sebou může přinést zdravotní problémy, jako jsou zvýšená hladina cholesterolu v krvi, dyslipidemie (související s kardiovaskulárními chorobami), mírně snížená porodní hmotnost, snížená reakce na některé vakcíny či infekce.

Studie zdůrazňuje, že existují dostupné alternativy. Řada společností a prodejců outdoorového oblečení se k nevyužívání PFAS zavázala dobrovolně.

Domů
Sdílet
Diskuse