Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
5. února 2024 9:59
Čas čtení 0:57

Jaké preventivní prohlídky bys měl*a navštívit v roce 2024?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jaké preventivní prohlídky bys měl*a navštívit v roce 2024?
Zdroj: Unsplash/Patty Brito

Preventivní prohlídky hrají v životě klíčovou roli, včasná návštěva lékaře ti totiž v některých případech může zachránit život. Na co všechno máš nárok a co bys neměl*a vynechat?

75 procent lidí v Česku zanedbává preventivní prohlídky. „Přitom díky nim mohou lékaři objevit nemoci, kterými dotyčný trpí, ještě v bezpříznakovém stadiu. To umožňuje dřívější nasazení léčby, a tím pádem v konečném důsledku zvyšuje šance na záchranu života a na úspěšné vyléčení,“ cituje CNN Prima News Kateřinu Šédovou, zakladatelku neziskové organizace Loono. Ta stojí za vznikem aplikace Preventivka, která ti ukáže, na jaké preventivní prohlídky máš nárok.

4. února 2024 16:41 Čas čtení 0:26 Muž 20 let předstíral, že je vozíčkář. Státu nyní musí vrátit 15 milionů korun Muž 20 let předstíral, že je vozíčkář. Státu nyní musí vrátit 15 milionů korun

Letos byl na seznam preventivních vyšetření zařazen také nový screeningový program, který zachycuje rakovinu prostaty, týká se mužů od 50 do 69 let. Na tento typ onemocnění ročně zemře 1400 lidí a číslo stále roste, protože si muži pro pomoc přichází pozdě. Screening by tedy mohl situaci obrátit k lepšímu.

V Česku pak existují další čtyři screeningy, které jsou zařazeny do preventivního programu: screening rakoviny děložního čípku, screening rakoviny tlustého střeva a konečníku, mamografický screening pro záchyt rakoviny prsu a pro záchyt rakoviny plic.

Kam bys měl*a docházet?

Ženy
– Jednou za dva roky k praktickému lékaři.
– Jednou za rok ke gynekologovi.
– Minimálně jednou za rok k zubaři.
– Mohou jednou ročně navštívit dermatologa a očního lékaře.
Od 50 let by měly docházet na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku. Od 55 let mohou být kuřačky také vybrány na screening rakoviny plic.
Muži
– Jednou za dva roky k praktickému lékaři.
– Minimálně jednou za rok k zubaři.
– Mohou jednou ročně navštívit dermatologa a očního lékaře.
Od 50 let by měli navštěvovat urologa a absolvovat krevní odběr na screeningu prostaty.
Domů
Sdílet
Diskuse