Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
15. března 2024 v 10:19
Čas čtení 0:39

„Březnové světlo pro fajnšmekry“ rozzáří oblohu nad Českem. Kdy budou nejlepší podmínky pro pozorování?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Březnové světlo pro fajnšmekry“ rozzáří oblohu nad Českem. Kdy budou nejlepší podmínky pro pozorování?
Zdroj: Unsplash / Phil Botha

Přelom března a dubne nabídne na noční obloze úchvatnou podívanou. Z českého území bude možné pozorovat tzv. zvířetníkové světlo.

„Březnová zář pro fajnšmekry“, jak se tento úkaz také nazývá, bude nejvíce viditelná v období od 27. března do 10. dubna. Podle odborníků z Fyzikálního ústavu při Slezské univerzitě v Opavě se jedná o prach v okolí Slunce soustředěný do rozsáhlého disku, na který se ze Země díváme z boku a který rozptyluje sluneční záření.

Ze Země je viditelný jako mlhavý kužel neostré záře, který lze pozorovat nad západním obzorem proti světelnému pozadí. 

6. března 2024 v 17:35 Čas čtení 0:46 Kometa je k vidění jednou za 70 let, teď možná půjde spatřit pouhým okem. Kdy máš šanci? Kometa je k vidění jednou za 70 let, teď možná půjde spatřit pouhým okem. Kdy máš šanci?

Právě na přelomu března a dubna, kdy noční oblohu neruší Měsíc, se světelný kužel nese až k souhvězdí Plejády. Se slabým obloukem Mléčné dráhy tak vytváří pozoruhodnou kompozici, kterou se každoročně snaží mnoho fotografů zachytit. 

Vzhledem k tomu, že zvířetníkové světlo je asi 70krát slabší než obloha ve velkoměstech, je nutné za jeho pozorováním vyrazit do míst s jasnou oblohou a bez světelného smogu a mlhy.

V Česku je možné nebeskou podívanou sledovat například na Vysočině, Šumavě, v Novohradských horách, v Beskydech, Jeseníkách, na Manětínsku či v Orlických a Jizerských horách. 

Domů
Sdílet
Diskuse