Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
13. dubna 2024 7:36
Čas čtení 1:53

Migrační pakt přehledně: Co obsahuje a proč zaznívá kritika?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Migrační pakt přehledně: Co obsahuje a proč zaznívá kritika?
Zdroj: TASR/AP Photo/Visar Kryeziu

Evropský parlament ve čtvrtek přijal deset návrhů k reformě migrační a azylové politiky, které jsou známy pod souhrnným názvem Migrační pakt. Vysvětlujeme to nejzásadnější, co obsahuje.

Cílem nových pravidel je podle Rady Evropské unie vytvořit společný rámec, který se zabývá všemi aspekty řízení azylu a migrace, stejně jako zvýšit účinnost a odolnost tohoto systému vůči migračním tlakům.

11. dubna 2024 10:53 Čas čtení 1:16 Vláda přijala definici anticikanismu, má bránit diskriminaci Romů Vláda přijala definici anticikanismu, má bránit diskriminaci Romů

Migrační pakt má také odstranit faktory, které k migraci do EU vedou. Nová pravidla pomohou bojovat se zneužíváním systému a zajistí lepší podporu členským státům, které jsou migrací nejvíce zasaženy. 

Přijímání migrantů 

Členské země mají podle nových pravidel pomáhat nejvíce zasaženým státům tím, že žadatele o azyl nebo osoby s mezinárodní ochranou přijmou na své území. Pokud s tímto řešením nebudou souhlasit, poskytnou zasaženým státům pomoc ve formě finanční, operativní nebo technické podpory.

Jak uvádí web ČT24, právě bod týkající se povinné solidarity vzbuzuje největší kontroverze. Nahrazuje totiž dublinský pakt, podle kterého musela žádosti o azyl vyřizovat první země, do níž běženci vstoupili. 

Web dále vysvětluje, že součástí nařízení je i takzvaná česká výjimka, kterou prosadilo právě Česko. „Upravuje situaci, kdy jsou státy pod významným migračním tlakem, což zahrnuje například i fakt, že přijaly významný počet ukrajinských uprchlíků jako nyní Česko,“ informuje ČT24. Evropská komise bude každý rok zjišťovat, které země jsou pod jakým tlakem. „Pokud to bude nad rámec spravedlivého podílu dané země, bude to znamenat, že tento členský stát už nebude muset být solidární s dalšími členskými zeměmi,“ dodává.

Lepší identifikace

Migrační pakt má také pomoci lépe identifikovat příchozí osoby. Součástí procesu budou i povinné bezpečnostní a zdravotní kontroly. U osob, které na území EU přicházejí nelegálně, se bude individuálně posuzovat jejich zranitelnost. 

7. února 2024 7:00 Čas čtení 3:17 Ukrajinci v Česku dávky nevysávají, realita je drsná. Nesmí mít úspory, nejhůř jsou na tom ženy Ukrajinci v Česku dávky nevysávají, realita je drsná. Nesmí mít úspory, nejhůř jsou na tom ženy

Rychlejší azylové řízení

Žádosti o azyl budou nově zpracovávány mimo jiné přímo na vnějších hranicích Unie. Jejich vyřizování bude rychlejší a neúspěšní žadatelé budou účinně navraceni zpět do zemí původu. Pomohou k tomu mimo jiné kratší lhůty pro vyřízení neodůvodněných nebo nepřípustných žádostí. 

Lepší integrace a zamezení pohybu

Jednotlivé členské státy budou na základě přijatých pravidel muset příchozím zajistit rovnocennou úroveň pro jejich přijímání. Jedná se hlavně o oblast ubytování, školní docházky či zdravotní péče. Registrovaným žadatelům o azyl pak bude umožněno začít pracovat nejpozději šest měsíců od vyřízení žádosti. Podmínky detence imigrantů a omezení volného pohybu budou mít takovou podobu, aby žadatele odrazovaly od pohybu po Evropské unii

Snadnější přijímání uprchlíků ze třetích zemí

Nový unijní rámec také členským státům umožní dobrovolně nabízet útočiště osobám ze třetích zemí, které jsou Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky označeny za uprchlíky. Země je budou moci na území EU přemístit legálním, organizovaným a bezpečným způsobem. 

11. dubna 2024 14:39 Čas čtení 1:54 Muž se u soudu v Plzni zpovídá z toho, že prodával na sex nezletilou. Měl jí i píchat pervitin Muž se u soudu v Plzni zpovídá z toho, že prodával na sex nezletilou. Měl jí i píchat pervitin

Nařízení začnou podle aktuálních předpokladů platit za dva roky. V případě směrnice o podmínkách přijímání budou mít členské státy dva roky na úpravu svých vnitřních předpisů. 

Domů
Sdílet
Diskuse