Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
12. července 2024 v 15:37
Čas čtení 0:47

Čína čelí skandálu s kontaminovaným olejem na vaření

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čína čelí skandálu s kontaminovaným olejem na vaření
Zdroj: Unsplash / Wine Dharma

K přepravě oleje na vaření měly být použity cisterny, které dovážely toxické chemikálie. Problém je, že mezi jednotlivými nakládkami nebyly řádně vyčištěny. Čínská vláda uvedla, že obvinění prošetří.

Informaci zveřejnily tamější státní noviny Beijing News, které napsaly, že cisterny používané k přepravě pohonných hmot dovážely potravinářské výrobky, jako je kuchyňský olej a sirup, a nebyly řádně dekontaminovány. Informovalo o tom BBC.

12. července 2024 v 11:12 Čas čtení 0:46 Muž se vymočil v letadlové uličce, let musel nouzově přistát Muž se vymočil v letadlové uličce, let musel nouzově přistát

V Číně totiž jednotlivé cisterny nejsou vymezeny na žádný konkrétní druh zboží, takže teoreticky mohou převážet potravinářské výrobky hned po přepravě olejů na bázi uhlí. Přeprava kuchyňského oleje v kontaminovaných cisternách byla prý tak rozšířená, že byla v oboru považována za veřejné tajemství, jak uvedl jeden z řidičů citovaných novinami.

Stížnosti se týkají hned několika velkých čínských společností, například dceřiné firmy státního podniku Sinograin a skupiny Hopefull Grain & Oil Group. Státní podnik uvedl, že situaci vyšetří a okamžitě pozastaví používání všech nákladních vozidel, u nichž se zjistí, že pravidla porušila.

Horší než skandál se Sanlu

Spor vygradoval na internetu, když uživatelé sociálních sítí vyjádřili obavy z možné kontaminace potravin. Na Weibo, což je čínská obdoba platformy X, se objevily desítky tisíc příspěvků o skandálu, které nasbíraly miliony zhlédnutí. 

Mnozí lidé v komentářích situaci přirovnávali ke skandálu s mlékem Sanlu z roku 2008, kdy po vypití sušeného mléka kontaminovaného vysokým obsahem průmyslové chemikálie melaminu onemocnělo asi 300 tisíc dětí a nejméně šest jich zemřelo.

Domů
Sdílet
Diskuse