Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová
29. července 2024 v 7:00
Čas čtení 0:49

Cena zlaté medaile na OH je letos nejvyšší v historii. Všechny medaile navíc obsahují železo z Eiffelovky

Kategorie:
Uložit Uložené

Jediná medaile, jejíž cena je dnes nižší v porovnání s ostatními olympijskými hrami za uplynulé desetiletí, je bronzová medaile.

  • Během následujících dnů a týdnů budou špičkoví sportovci soutěžit o olympijské medaile, které letos obsahují také železo z Eiffelovy věže.

  • Zlatá medaile má hodnotu 935,89 dolaru (v přepočtu 21 845 korun), stříbrná 473,43 dolaru (v přepočtu 11 050 korun) a bronzová má cenu méně než 4 dolary (v přepočtu 93 korun).

  • Nárůst cen kovů, zejména zlata, stříbra a mědi, odráží globální trendy v poptávce po drahých kovech pro technologie obnovitelné energie, uvádí vedoucí komoditní strategie Saxo Bank Ole Hansen. 

26. července 2024 v 7:00 Čas čtení 0:14 KVÍZ: Kolik medailí mají Ledecká, Sáblíková nebo Šebrle? Otestuj svoje znalosti českých olympijských úspěchů KVÍZ: Kolik medailí mají Ledecká, Sáblíková nebo Šebrle? Otestuj svoje znalosti českých olympijských úspěchů

Proč je to důležité: Složení a hodnota medailí odrážejí širší ekonomické trendy, včetně poptávky po drahých kovech a vlivu inflace po celosvětové pandemii COVID-19.

Citát: „Poptávka po kovech jako stříbro a měď, které jsou klíčové pro technologie obnovitelné energie, výrazně vzrostla. Tato zvýšená poptávka spolu s obavami z postpandemické inflace a silným nárůstem cen zlata způsobily celkový nárůst cen kovů,“ vysvětluje Hansen.

Širší kontext: Hodnota zlaté medaile je letos nejvyšší v historii, což souvisí s nárůstem cen zlata na historické maximum. Tento trend je poháněn zvýšenou poptávkou po kovech potřebných pro technologie obnovitelné energie a obavami z inflace.

Jediná medaile, jejíž cena je dnes nižší v porovnání s ostatními olympijskými hrami za uplynulé desetiletí, je bronzová medaile. Ta měla během her v Tokiu v roce 2021 hodnotu 4,11 dolaru.

medaile OH
Zdroj: Medzinárodný olympijský výbor/na voľné použitie
Domů
Sdílet
Diskuse