Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
14. září 2024 v 18:47
Čas čtení 0:42

V Česku platí povodňový stupeň na 244 místech, téměř na třetině nejvyšší

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku platí povodňový stupeň na 244 místech, téměř na třetině nejvyšší
Zdroj: Sean Gallup/Getty Images

K 17:00 platil některý z povodňových stupňů na 244 místech Česka. Z toho téměř na třetině byl třetí stupeň nebo stupeň, který meteorologové označují jako extrémní povodeň.

Kritická je situace především na severní Moravě. Moravskoslezský a Olomoucký kraj už vyhlásily stav nebezpečí.

Toky dosáhly 50letého průtoku

Některé toky na severní Moravě dosáhly dnes odpoledne 50letého průtoku. Rychle nyní stoupá například říčka Vidnavka ve Vidnavě na Jesenicku a Černý potok v sousední obci Velká Kraš. V obou lokalitách platí extrémní povodňový stupeň. Podobná situace s rychlým vzestupem je také na Černé Opavě v Mnichově či na Opavici v Krnově na Bruntálsku.

14. září 2024 v 16:30 Čas čtení 1:26 Záplavy mohou kontaminovat pitnou vodu. Podívej se, na co si dát pozor Záplavy mohou kontaminovat pitnou vodu. Podívej se, na co si dát pozor
14. září 2024 v 10:09 Čas čtení 0:54 Sleduj mapu záplavových oblastí. Poradíme ti, jak se připravit na povodně Sleduj mapu záplavových oblastí. Poradíme ti, jak se připravit na povodně
13. září 2024 v 14:21 Čas čtení 0:29 V Chorvatsku se nad mořem objevilo tornádo. Češi natočili video V Chorvatsku se nad mořem objevilo tornádo. Češi natočili video

Hladiny řek stoupají od pátečního večera, situace se s pokračujícím deštěm stále zhoršuje. V 6:30 byl některý z povodňových stupňů na 145 místech Česka, o tři hodiny později na 169 místech. V poledne některý z povodňových stupňů evidovali už na 200 místech, z toho nejvyšší byl ve 44 lokalitách.

Úrovně 50leté vody odpoledne dosáhla také Opava v Karlovicích na Bruntálsku. Také tam krátce platil extrémní povodňový stupeň, hladina tam ale zase brzy poklesla zpět na třetí povodňový stupeň.

Domů
Sdílet
Diskuse