Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
24. dubna 2023 13:29
Čas čtení 1:07

Norimberské procesy pro Rusko? Markéta Pekarová Adamová chce speciální tribunál

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Norimberské procesy pro Rusko? Markéta Pekarová Adamová chce speciální tribunál
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové

Markéta Pekarová Adamová na konferenci Hledání spravedlnosti pro Ukrajinu připomněla potřebu vzniku speciálního tribunálu pro ruské válečné zločiny.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se zúčastnila konference Hledání spravedlnosti pro Ukrajinu. K vyšetření ruských válečných zločinů by podle ní měl vzniknout speciální tribunál. Cílem konference je podle Sněmovny „načrtnout právní rozměr válečných zločinů páchaných na Ukrajině“.

„Ukrajina spravedlnost postrádá. Byla jí ukradena. A zlodějem je Rusko. Mír je prázdné slovo, když se nepromění v řád založený na pravdě a vybudovaný dle požadavků spravedlnosti,“ napsala předsedkyně dolní komory parlamentu na Twitter.

Pekarová během projevu připomněla norimberský proces. Podle ní by se podobný speciální tribunál hodil i v současnosti v kontextu ruské agrese. „Něčeho podobného potřebuje svobodný svět docílit v případě ruských válečných zločinů, které si s těmi nacistickými téměř v ničem nezadají,“řekla na konferenci.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Kromě řešení dalšího postupu v souvislosti s válkou na Ukrajině předal na konferenci předseda Verchovne rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk Řád knížete Jaroslava Moudrého předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi.

„Nesmírně si vážím toho, že jsem dnes z rukou Ruslana Štefančuka převzal Řád knížete Jaroslava Moudrého (II. třídy), státní vyznamenání udělené prezidentem Zelenským. Považuji to za ocenění pro celý Senát od prezidenta země, jejíž hrdinní obyvatelé bojují i za nás,“ napsal na Twitter Vystrčil.

Domů
Sdílet
Diskuse