Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
18. června 2023 16:33
Čas čtení 0:54

MAPA: Trápí tě alergie na pyl? Tato místa v Česku hlásí jeho mimořádnou míru

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Trápí tě alergie na pyl? Tato místa v Česku hlásí jeho mimořádnou míru
Zdroj: Unsplash/Brittany Colette/volně k použití

Aby ses mohl*a lépe orientovat v tom, kdy je pylu ve vzduchu hodně a kdy můžeš v klidu nechat kapesníčky doma, přišel ČHMÚ s pylovým semaforem.

S obdobím kvetení rostlin a letních tropů v Česku se pojí i řada nepříjemností. Mezi nimi je alergie na pyl, která trápí nejednoho člověka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto spolu se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem vytvořil tzv. pylový semafor, který denně informuje o míře ohrožení výskytem pylu v ovzduší.

18. června 2023 10:07 Čas čtení 0:59 Předpověď počasí: V Česku bude tropických 31 °C, udeří i silné bouřky Předpověď počasí: V Česku bude tropických 31 °C, udeří i silné bouřky

Stupeň 1 znamená, že ohrožení pylem je nepatrné, a naopak stupeň 5 označuje ohrožení pylem za mimořádné. A právě příští týden v pondělí a v úterý platí v západních a středních částech Česka mimořádná míra ohrožení pylem.

Týká se to zejména Plzeňského, Jihočeského Jihomoravského, Pardubického, Olomouckého nebo Královéhradeckého kraje. Ve zbytku okresů je mimořádná míra pylu buď jen ojedinělá, nebo na úrovni středního nebo mírného ohrožení. 

pylový semafor
Zdroj: ČHMÚ

Co můžeš udělat, abys omezil*a otravné alergické projevy? Při vysoké a mimořádné míře ohrožení pylem doporučují experti omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu, zejména u dětí. V autě je dobré pravidelně měnit pylové filtry a nejezdit s otevřenými okny. Co dále radí? „Vyplachovat nos fyziologickým roztokem, osoby alergické na pyl trav by neměly kouřit, vyvarovat se sekání a sušení trávy a měly by používat brýle proti slunci,“ přibližuje ČHMÚ na webových stránkách.

17. června 2023 13:57 Čas čtení 0:41 Velká mapa bazénů a přírodních koupališť v Česku: Kde je koupání bezpečné a zadarmo? Velká mapa bazénů a přírodních koupališť v Česku: Kde je koupání bezpečné a zadarmo?
pylový semafor
Zdroj: ČHMÚ

Odborníci tvrdí, že množství pylu v ovzduší ovlivňuje především počasí. Jedná se především o teplotu vzduchu, sluneční záření, vítr a atmosférické srážky. Na množství pylu v ovzduší má vliv i změna klimatu.

Kompletní pylovou předpověď na další dny nalezneš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse