Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
22. června 2023 17:54
Čas čtení 2:03

Nová zjištění v největší záhadě Vatikánu. Stát poskytl prokuratuře informace o zmizelé školačce Emanuele

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Policie po 40 letech znovu otevřela vyšetřování zmizení školačky. Informuje o tom agentura TASR.

Hlavní vatikánský prokurátor Alessandro Diddi, který vyšetřuje 40 let starý případ pohřešované dcery zaměstnance Vatikánu, poskytl prokuratuře v Římě informace, které považuje za „hodné dalšího vyšetřování“. Diddi o tom informoval ve čtvrtek, v den 40. výročí zmizení pohřešované Emanuely Orlandi. Dodal, že jeho úřad shromáždil všechny dostupné důkazy v případě známém v médiích jako Vatican Girl.

Vatikánská prokuratura obnovila vyšetřování tohoto případu v lednu poté, co dal papež František Diddimu maximální volnost, aby mohl případ vyšetřit.

8. dubna 2016 18:26 Čas čtení 4:27 10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Vatikánu 10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Vatikánu

Emanuela Orlandi je čtvrté z pěti dětí Ercola a Marie Orlandiových. Její otec byl zaměstnancem Vatikánu, kde rodina žila. Emanuela je pohřešována od 22. června 1983, kdy se nevrátila domů po hodině flétny v Římě.

Její zmizení svého času dominovalo titulkům novin a stále je jednou ze záhad Vatikánu. V souvislosti s touto kauzou se objevily různé hypotézy – od spiknutí s cílem zabít mezitím zesnulého papeže Jana Pavla II. přes finanční skandál, do kterého byla zapletena vatikánská banka, až po spekulace, že případ souvisí s podsvětím v Římě.

Netflix o případu natočil seriál

Případ, který byl předmětem průběžného vyšetřování v Itálii i ve Vatikánu, vzbudil opět celosvětovou pozornost poté, co streamovací služba Netflix koncem loňského roku začala vysílat seriál Vatican Girl.

Seriál zkoumal nejen zmíněné scénáře, ale zprostředkoval i nové svědectví Emanueliny přítelkyně. Ta tvrdí, že Emanuela jí týden před zmizením řekla, že jí její vysoce postavený vatikánský duchovní dělal sexuální návrhy.

21. června 2023 12:40 Čas čtení 0:29 Video: Policie pátrá po muži, který znásilnil ženu na Letné. Poznáváš ho? Video: Policie pátrá po muži, který znásilnil ženu na Letné. Poznáváš ho?

Diddi ve čtvrtek uvedl, že vyslechl osoby odpovědné za některé úřady v době jejího zmizení. Vatikánský úřad takto získané materiály přezkoumal, přičemž „potvrdil některé vyšetřovací stopy hodné dalšího vyšetřování“.

Příslušná dokumentace byla v červnu zaslána prokuratuře v Římě, aby se s ní seznámila a zvážila další postup, uvedl Diddi s tím, že jeho úřad bude ve vyšetřování pokračovat i v následujících měsících.

17. srpna 2022 11:00 Čas čtení 5:44 Vzkazy od Boha a předpověď budoucnosti. Takto vysvětlujeme tajemné déjà vu Vzkazy od Boha a předpověď budoucnosti. Takto vysvětlujeme tajemné déjà vu

Diddi už v dubnu informoval, že jeho vyšetřování se omezuje na hranice Vatikánského městského státu. Objasnil, že ve Vatikánu má širokou autonomii, ale při vyšetřování na italské půdě musí spolupracovat s římskou prokuraturou a s novým prokurátorem Francescem Lo Voim.

Teorie o zmizení a dvě hrobky

Teorie o zmizení Orlandi se různí. V 80. letech italská média spekulovala, že byla obětí únosu, kterým mělo být dosaženo propuštění Turka Mehmeta Aliho Agci, odsouzeného za pokus o atentát na papeže Jana Pavla II.

vatikán
Zdroj: TASR/AP

Další teorie ji spojovaly s hrobem Enrica De Pedise, mafiána pohřbeného v římské bazilice. Jeho hrobku otevřeli v roce 2012 a zkoumání vedlo k přehodnocení podezření o spojitosti mezi zmizením dívky a římským zločineckým klanem.

V roce 2019 dostala rodina Orlandiových anonymní dopis, ve kterém se píše, že Emanuelino tělo by mohlo být mezi těly pohřbenými v hrobě na Teutonském hřbitově u hradeb Vatikánu.

21. ledna 2019 11:27 Čas čtení 0:00 Víc než třicetkrát se pokusil o sebevraždu, nakonec beze stopy zmizel. Český básník Šebek je pořád nezvěstný Víc než třicetkrát se pokusil o sebevraždu, nakonec beze stopy zmizel. Český básník Šebek je pořád nezvěstný

Následně byly otevřeny dvě hrobky, nic se však nenašlo, dokonce ani kosti dvou německých princezen, které tam podle záznamů pohřbili v 19. století. Jejich pozůstatky zřejmě přemístili během prací, které se uskutečnily desetiletí před narozením Emanuely, napsala svého času agentura Reuters.

V roce 2018 vyvolaly zájem médií kosti nalezené během zemních prací na vatikánském velvyslanectví v Římě. Média tehdy naznačovala, že mohla patřit Orlandi nebo Mirelle Gregori, další teenagerce, která zmizela ve stejném roce. Testy DNA však byly negativní.

Domů
Sdílet
Diskuse