Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
18. července 2023 v 10:18
Čas čtení 1:24

Čeští vědci zaznamenali nejdelší blesk ve střední Evropě, byl dlouhý jako trasa z Prahy do Kutné Hory

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeští vědci zaznamenali nejdelší blesk ve střední Evropě, byl dlouhý jako trasa z Prahy do Kutné Hory
Zdroj: TASR/AP

Vědcům z Fakulty elektrotechnické ČVUT a jejich kolegům z Akademie věd se podařilo na k tomu vyrobených přístrojích zachytit blesk, který byl delší než 80 kilometrů.

Výzkumníci v rámci projektu CRREAT studují složitost a délku trvání těchto přírodních výbojů. Dosavadní vývoj ukazuje, že blesky jsou významně větší a trvají delší dobu, než jsme si mysleli. Zachycený osmdesátikilometrový blesk trval až 1,5 sekundy, což je velmi dlouhá doba. V pondělí o tom informoval server Novinky.cz.

Zmiňovaný nejdelší blesk nad střední Evropou byl detekován 25. července 2021. Vědecký tým poté zpracovával data pro článek, který byl publikován letos v lednu.

Blesky měří ze země, ne ze satelitu

Výzkumný tým vedený Jakubem Kákonou z katedry radioelektroniky v něm popisuje výhody zařízení pro pozemní měření bouřkových jevů na středoevropském území. Hlavním cílem zkoumání bylo ověřit, zda vznik blesků (ne)souvisí s ionizujícím zářením v atmosféře.

K měření velikosti blesku používali veřejnou detekční síť Blitzortung.org, která určuje polohu výboje s přesností na kilometry. „Ačkoli naše detektory ukazovaly, že jeden z blesků proběhl téměř přímo nad naším měřicím vozem, nejbližší výboj detekovaný Blitzortung.org byl 70 až 80 km daleko. Z toho odvozujeme, že blesk byl dlouhý více než 80 km nebo že k synchronnímu výboji došlo ve vzdálenosti 80 km,“ shrnuje Kákona.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Ve středoevropském prostředí jde o největší blesk zaznamenaný metodou pozemního měření bouřkových jevů. S pomocí satelitních snímků se ale podařilo zachytit i mnohonásobně delší blesky. Blesk nad jižním cípem Spojených států, který uvnitř bouřkového oblaku v roce 2020 urazil vzdálenost 768 kilometrů, porazil posledního rekordmana z jižní Brazílie o cca 60 km.

Průměrný blesk trvá necelou vteřinu

Vědce ale v době měření a příprav, které probíhaly v roce 2021, limitovala technologie, jež nebyla schopna přesně určit délku výboje. Zařízení bylo schopné zaznamenat výboje o určité maximální délce, i když blesky trvaly mnohem déle.

„Medián doby trvání bleskového výboje (tj. prostřední hodnota ze všech naměřených hodnot) je podle našeho pozorování 0,52 s. To je významně více než hodnoty uvedené v jiných studiích,“ doplnil Kákona. Blesky ale mohou dosáhnout i trvání několika sekund, ten nejdelší zářil nad Jižní Amerikou 17 vteřin. 

Kákonův tým, jako první výzkumný tým v Evropě, využil tzv. měřicí vozidla. Speciálně upravené automobily využívali k přepravě a napájení přístrojů v blízkosti bouřek. Podle Kákony šlo o první takto upravená vozidla určená výhradně k vědeckým účelům.

Domů
Sdílet
Diskuse