Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Hoří celá planeta? Zeptali jsme se odbornice na klima na požáry v Řecku

Jsou obdobné události něco, co můžeme v následujících letech očekávat častěji? Případně i na našem území?

S přihlédnutím k predikcím vývoje průměrné roční teploty, četnosti a délky trvání suchých epizod a horkých vln pro další desetiletí můžeme očekávat častější výskyt období se zvýšeným rizikem pro vznik a šíření přírodních požárů. Pro oblast Evropy a České republiky se na tomto předpovědní klimatické modely shodují a očekáváme jednak vyšší riziko, ale také vyšší četnost výskytu přírodních požárů.

Co mohou běžní občané dělat pro to, aby se riziko požárů snížilo?

Především bych doporučila sledovat aktuální situaci. Pro Českou republiku jsou denně dostupné aktualizované informace na portálu Fire Risk anebo také v rámci výstrah vydávaných Českým hydrometeorologickým ústavem. V případě přetrvávajících suchých podmínek, větrného počasí a vysokých teplot, kdy zpravidla platí i zvýšené požární riziko, je rozumné vyhnout se rizikovým aktivitám, jako je pálení ohňů apod. Pro ty z nás, kteří se za podmínek zvýšeného rizika pohybují v přírodě, je pak důležité především respektovat aktuální doporučení a nařízení a mít na paměti, že podmínky mohou napomoci snadnému vzniku požárů. 

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse