Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
21. srpna 2023 17:44
Čas čtení 0:57

OBRAZEM: Takto jsme si připomněli okupaci. „Rusko se od roku 1968 nezměnilo,“ řekl Petr Pavel

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
OBRAZEM: Takto jsme si připomněli okupaci. „Rusko se od roku 1968 nezměnilo,“ řekl Petr Pavel
Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová

Před budovou Českého rozhlasu na Vinohradské ulici, kde 21. srpna 1968 tekla krev, položili nejvyšší představitelé a představitelky státu věnce k připomenutí 55. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

U sídla Českého rozhlasu v Praze, jednom z míst největšího odporu při srpnových událostech 1968, položili věnce premiér Petr Fiala (ODS), zástupci parlamentních komor v čele s předsedy Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) nebo pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Letos přišel uctít vzpomínku i prezident Petr Pavel.

politici, pieta 21.8.1968, český rozhlaspolitici, pieta 21.8.1968, český rozhlaspolitici, pieta 21.8.1968, český rozhlaspolitici, pieta 21.8.1968, český rozhlas
Zobrazit galerii
(7)

Prezident předstoupil s projevem, ve kterém mluvil o traumatu, se kterým je třeba se vyrovnat. „Ale ne cestou černobílého vidění, ne cestou sklouzávání do často primitivní nenávisti, ale snahou o objektivní poznání faktů, ale také emocí té doby,“ uvedl. Mluvil i o svém osobním hledisku, kdy se se situací, že naši zemi obsadili Rusové, těžko vyrovnával. „K tomu, co se tehdy stalo a jaké byly souvislosti, jsem dospěl po dlouhé době,“ řekl Pavel. V době invaze bylo Pavlovi necelých sedm let.

21. srpna 2023 15:10 Čas čtení 1:18 VIDEO: Španělský fotbalový funkcionář gratuloval hráčce polibkem na ústa. Ministryně ho nařkla ze sexuálního násilí VIDEO: Španělský fotbalový funkcionář gratuloval hráčce polibkem na ústa. Ministryně ho nařkla ze sexuálního násilí

Zazněly paralely s válkou na Ukrajině

Podobně jako další politici zmínil i paralely roku 1968 se současnou válkou, kterou Rusko vede proti Ukrajině. „Ukrajina chce jenom to, co jsme tehdy chtěli my. Chtěli si to zařídit po svém a určit si vlastní cestu. Rusko se od té doby nijak nezměnilo,“ zdůraznil prezident. Během jeho řečnění se ozval pískot.

S projevem následně vystoupil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Promluvili i premiér Petr Fiala a primátor Bohuslav Svoboda.

Výročí 55 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa připomíná i mnoho dalších pietních aktů i jiných shromáždění a akcí v celé republice.

Domů
Sdílet
Diskuse