Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
21. srpna 2023 15:10
Čas čtení 1:18

VIDEO: Španělský fotbalový funkcionář gratuloval hráčce polibkem na ústa. Ministryně ho nařkla ze sexuálního násilí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Španělský fotbalový funkcionář gratuloval hráčce polibkem na ústa. Ministryně ho nařkla ze sexuálního násilí
Zdroj: TASR/AP

Španělské fotbalistky ve finále mistrovství světa porazily Anglii 1:0. O největší poprask během závěrečného ceremoniálu v Sydney se ale postaral šéf španělské fotbalové federace.

Luis Rubiales zvolil opravdu netradiční formu gratulace. Nejprve hráčky během gratulací objímal a líbal na tvář. Když přišla na řadu Jennifer Hermoso, funkcionář ji políbil přímo na ústa. K incidentu se vyjádřila samotná hráčka, ozvala se také španělská ministryně pro rovnost. Bez reakce nenechal kritiku ani samotný Rubiales. 

Přátelské gesto. Jen idiot hledá něco jiného, vzkázal prezident

Hermoso se ozvala bezprostředně po incidentu. V živém vysílání na Instagramu sdělila, že jí celá situace nebyla vůbec příjemná. Později však v oficiálním prohlášení španělské federace změnila názor. „Bylo to zcela spontánní oboustranné gesto, ke kterému došlo vzhledem k naší velké radosti z vítězství. S panem prezidentem máme skvělý vztah. Jeho chování k nám všem bylo v pořádku a šlo o přirozené gesto náklonnosti a vděčnosti,“ uvedla nejlepší španělská střelkyně s tím, že si tým nenechá zkazit radost z vítězství něčím nedůležitým.

Podobně se vyjádřil i Rubiales. Podle něj šlo o přátelský polibek lidí, kteří oslavují velkou věc. Ty, kteří v tom vidí něco jiného, označil za idioty a hlupáky.

Na sociálních sítích se proti Rubialesově chování ale strhla vlna kritiky. Někteří uživatelé sociální sítě X (dříve Twitter) začali fotbalového prezidenta vyzývat k rezignaci. Ozvala se také španělská ministryně pro rovnost Irene Montero.

Anketa:
Bylo gesto Luise Rubialese podle tebe za hranou?
Rozhodně, tohle už bylo moc.
Za mě žádný problém, k oslavě vítězství tohle patří.
Rozhodně, tohle už bylo moc.
22 %
Za mě žádný problém, k oslavě vítězství tohle patří.
78 %

„Neměli bychom předpokládat, že líbání někoho bez souhlasu je něco, co se ‚prostě dělá‘. Je to forma sexuálního násilí, kterou my ženy denně trpíme a která byla dosud neviditelná. Je to něco, co nemůžeme normalizovat. Důležitý je souhlas. Jen ano je ano,“ uvedla politička na sociální síti.

Souhlas s ministryní vyjádřila i mluvčí socialistické strany PSOE Adriana Lastra: „Tenhle člověk by měl odstoupit. Kvůli svému nepřijatelnému chování, kvůli tomu, že si myslí, že má právo se na ženy takto sápat a že je vtipný. A taky proto, že uráží a ponižuje půlku země. Nebagatelizujte to a nesrovnávejte tuto situaci s polibkem Ikera a Sary,“ narážela mluvčí na moment po mistrovství světa v roce 2010. Tehdy španělský brankář Iker Casillas před televizními kamerami spontánně políbil reportérku a svou partnerku Saru Carbonero. 

Domů
Sdílet
Diskuse